Τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Θεσσαλίας παρέδωσαν λίστες με διοικητικούς υπαλλήλους προς διαθεσιμότητα , ικανοποιώντας την προθεσμία που είχε δοθεί από το υπουργείο Παιδείας. Η διοίκηση του Οικονομικού Πανεπιστημίου αναμένεται επίσης να στείλει εντός της ημέρας τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί - τα οποία και θα συμπληρώσει την επόμενη βδομάδα.
Αντίθετα τα υπόλοιπα πέντε ανώτατα ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Πατρών και Πανεπιστήμιο Κρήτης), δεν έχουν κινήσει τη διαδικασία. Ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κ. Γάτσιος επισημαίνει σχετικά ότι η αποχώρηση 35 διοικητικών υπαλλήλων θα έχει σοβαρή επίπτωση στη λειτουργία του ιδρύματος.
Πάντως, υπάρχουν και πιο διπλωματικές αντιδράσεις. "Δεν αρνούνται τα πανεπιστήμια να δώσουν τα στοιχεία, απλώς δεν μπορούν να τα δώσουν" δήλωσε στο Βήμα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου και ζήτησε παράταση χρόνου.
Με δεδομένη τη λήξη του τελεσιγράφου περί επαναλειτουργίας όμως, δεν αποκλείεται να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για παράβαση καθήκοντος από τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων.
Παράταση ζητά και το Αριστοτέλειο
Όπως σημειώνει η σύγκλητος του ΑΠΘ, παρά τη "δεδομένη πρόθεση της διοίκησης για την αποστολή των στοιχείων, επικαλείται "αντικειμενική αδυναμία εμπρόθεσμης υποβολής", λόγω των ελλείψεων προσωπικού και των κινητοποιήσεων ενάντια στη διαθεσιμότητα υπαλλήλων. Πάντως, η σύγκλητος του ΑΠΘ σημειώνει πως θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κατάργησης θέσεων διοικητικού προσωπικού.