Ακόμη δεν έχουν υποβληθεί αιτήσεις για την συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις, που θα γίνουν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2017
Υπάρχει ενδιαφέρον από την Ελλάδα, αλλά ακόμη δεν έχουν υποβληθεί αιτήσεις για την συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις, που θα γίνουν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2017 για διορισμό δασκάλων και καθηγητών στα δημόσια σχολεία της Κύπρου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, Παναγιώτης Αντωνίου.
Ο ίδιος ανέφερε ότι για να προκηρυχθούν οι εξετάσεις πρέπει να ψηφιστούν από την Βουλή οι κανονισμοί για τη διαδικασία διεξαγωγής τους, που εγκρίθηκαν χθες από το υπουργικό Συμβούλιο.
Σε ότι αφορά την Μέση Εκπαίδευση δεν έχει αποφασιστεί ακόμη για ποιες ειδικότητες θα γίνει γραπτή εξέταση. Από κάποια πρώτα στοιχεία εκτιμάται ότι για την Δημοτική Εκπαίδευση οι θέσεις θα είναι περίπου πέντε και στη Μέση Εκπαίδευση περίπου 150.
Επίσης, η ημερομηνία διεξαγωγής κάθε γραπτής εξέτασης θα ορίζεται με Διάταγμα του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού. Τον Φεβρουάριο του 2018 η Επιτροπή θα προβεί στην πρώτη σύνταξη των πινάκων διορισίμων. Από 1.9.2018-31.8.2027, οι κενές θέσεις πρώτου διορισμού θα πληρούνται από την Επιτροπή με το διορισμό των υποψηφίων, που έχουν σειρά προτεραιότητας στους πίνακες διοριστέων και στους πίνακες διορισίμων (κατανομή διορισμών κατά 50% από τους πίνακες διοριστέων και κατά 50% από τους πίνακες διορισίμων). Η μοριοδότηση, που θα λαμβάνει ένας υποψήφιος από τη γραπτή εξέταση θα ισχύει για δέκα χρόνια και για να παραμείνει στον πίνακα διορισίμων θα πρέπει να συμμετάσχει σε γραπτή εξέταση το αργότερο δύο έτη πριν από τη λήξη των δέκα ετών από την αμέσως προηγούμενη εγγραφή του σε πίνακα διορισίμων. Από την 1.9.2027 οι πίνακες διοριστέων θα καταργηθούν και οι διορισμοί θα διενεργούνται με βάση τη σειρά προτεραιότητας των υποψηφίων στους πίνακες διορισίμων.
Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ), Δημήτρης Ταλιαδώρος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι με την ένταξη το 2004 της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισαν αδιόριστοι από την Ελλάδα να εγγράφονται στον κατάλογο της Κύπρου, με αποτέλεσμα σήμερα να φτάνουν στο 20% σε σύνολο περίπου 35 χιλιάδων. Με το σημερινό σύστημα διορισμού από τον κατάλογο αρχίζουν πλέον να διορίζονται οι εγγεγραμμένοι από το 2004 και οι περισσότεροι καθηγητές Φυσικής είναι από την Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Ταλιαδώρος.