Διδασκόμενο άλλα όχι εξεταζόμενο για τη Γ΄ Λυκείου θα είναι το μάθημα της Λογοτεχνίας σύμφωνα με ενημέρωση που είχε το news.gr από συνεργάτη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με όσα είδαν χθες το φως της δημοσιότητας οι μαθητές θα εξετάζονται στη Ν. Γλώσσα και όχι και στη Λογοτεχνία όπως όριζε ο νόμος 4186. Θυμίζουμε ότι το άρθρο 4 παράγραφος 3 στα 4 εξεταζόμενα μαθήματα για κάθε Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης περιλαμβάνονταν και Λογοτεχνία συνδυαστικά με τη Ν. Γλώσσα.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε καταθέσει τροπολογία στο νόμο 4310/14 σύμφωνα με την οποία διατηρούνταν η Λογοτεχνία σε συνδυασμό με τη Ν. Γλώσσα μόνο για το πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών.
Η αφαίρεση της Λογοτεχνίας από τα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις αναπληρωτών φιλολόγων, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά το υπουργείο πείστηκε να διατηρήσει τη Λογοτεχνία ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα συνδυαστικά με τη Ν. Γλώσσα για τους υποψηφίους όλων των επιστημονικών πεδίων.
Όπως σημειώσαμε πιο πάνω στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας παρατίθεται ως εξεταζόμενο μάθημα μόνο η Ν. Γλώσσα και δεν αναφέρεται η Νεοελληνική Λογοτεχνία που όπως ενημερωθήκαμε θα είναι διδασκόμενο και όχι εξεταζόμενο μάθημα για τους μαθητές της Θεωρητικής.
Επίσης το υπουργείο προχώρησε σε μικρές διορθώσεις κάποιων λαθών σχετικά με το νέο σύστημα εισαγωγής.
Οι διορθώσεις έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι στην Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομικών – Πληροφορικής είχε γραφτεί εκ παραδρομής αντί για Ν. Γλώσσα, Έκθεση ενώ πάλι για το ίδιο πεδίο αναφέρονταν ότι " β) Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στην Ιστορία Κατεύθυνσης, τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο" ενώ στο σχεδιάγραμμα που δίνονταν αναφέρονταν ως μάθημα όχι η Ιστορία Κατεύθυνσης αλλά η Ιστορία Γενικής.
Το υπουργείο στο νέο δελτίο τύπου έκανε την απαραίτητη διόρθωση και πλέον αναφέρεται τόσο στο σχεδιάγραμμα όσο και στο κείμενο που το συνοδεύει ότι "Β) Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο".
Καλόγηρος Βασίλειος