“Μαχαίρι” στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων

Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε εκπαιδευτικούς και μαθητές η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας για το "πάγωμα"  της τροφοδότησης της Τράπεζας Θεμάτων με το αιτιολογικό του εξορθολογισμού των θεμάτων καθώς διαπιστώθηκε ότι παρατηρούνται επαναλήψεις και ασάφειες, ενώ αντλούνται θέματα από μη σημαντικά τμήματα της ύλης, με αποτέλεσμα να υποστηρίζεται μηχανιστική μάθηση (αποστήθιση), να ακυρώνεται μερικώς η φιλοσοφία του Νέου Λυκείου και να οδηγείται μεγάλος μέρος μαθητών στα φροντιστήρια.

Μπορεί λοιπόν τα θέματα να ανακοινώθηκαν αρκετά πιο νωρίς συγκριτικά με το προηγούμενο σχολικό έτος ωστόσο οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δε γνωρίζουν σε ποια θέματα να εστιάσουν την προσοχή τους αφού υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο πολλά εξ αυτών να αφαιρεθούν.

Το υπουργείο Παιδείας παραδέχεται ότι υπάρχουν μαθήματα όπου ο αριθμός των θεμάτων είναι υπερβολικά μεγάλος δίνονται και το παράδειγμα της  "Φιλοσοφία" της Β ́ Γενικού Λυκείου, που διδάσκεται 2 ώρες και η Τράπεζα περιέχει 299 θέματα!! Στο συγκεκριμένο μάθημα θα μπορούσε με 70 περίπου θέματα να καλυφθεί επαρκώς το σύνολο της διδακτέας ύλης.

Μάλιστα παρατίθενται και στοιχεία για και με το σημερινό και τον ενδεικτικό αριθμό θεμάτων από τον οποίο προκύπτει ότι υπάρχουν μαθήματα εκτός της φιλοσοφίας άλλα 12 μαθήματα όπου ο αριθμός των θεμάτων είναι μεγαλύτερος από τον ενδεικτικό με τα σκήπτρα σε ενδεχόμενη μείωση των θεμάτων να τα κρατά η φιλοσοφία με ποσοστό σχεδόν 77%.

Βέβαια δε  λείπουν και μαθήματα με μικρό αριθμό θεμάτων. Αυτά ανέρχονται σε 6 και όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να αυξηθούν τα θέματά τους καθώς απέχουν από τον ενδεικτικό αριθμό όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

Ο εξορθολογισμός δε θα αφορά μόνο τη Β λυκείου αλλά και την Α λυκείου καθώς και εκεί παρατηρείται μεγάλος αριθμός θεμάτων.

Η μείωση του αριθμού των θεμάτων φαίνεται σε πρώτη φάση να έρχεται σε αντίθεση με τα όσα προέβλεπε ο σχεδιασμός της Τράπεζας Θεμάτων που έκανε λόγο συμπλήρωση με νέα θέματα ενώ διαπιστώνουμε ότι θα υπάρχουν μαθήματα που τελικά τα θέματα θα μειωθούν αρκετά.

Ερωτηματικά προκαλεί και ο χρόνος της ανακοίνωσης της απόφασης για τη μείωση των θεμάτων. Η Τράπεζα για τη Β λυκείου είχε ανακοινωθεί από τις 10 Νοεμβρίου και μετά από 2 σχεδόν μήνες και λίγες μέρες πριν τις εκλογές το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε ανακοίνωση για τη μείωση των θεμάτων σε ορισμένα μαθήματα.

Θυμίζουμε ότι τα θέματα που στέλνουν οι εκπαιδευτικοί για ένταξη στην Τράπεζα Θεμάτων ελέγχονται από επιστημονικές επιτροπές συγκεκριμένα το πρώτο τεχνικό δελτίο του έργου ανέφερε ότι κατά τα β φάση της υλοποίηση της Τράπεζας Θεμάτων (1/6/2014 έως και 31/10/2014)  οι Επιστηµονικές Επιτροπές λειτουργούν: 

(α) ως µηχανισµός ανανέωσης και συµπλήρωσης των ερωτήσεων / θεµάτων της ΤΘΕ∆∆ και (β) ως µηχανισµός αξιολόγησης των θεµάτων που υποβάλλονται από την εκπαιδευτική κοινότητα προς ένταξη στην ΤΘΕ∆∆.

Καλόγηρος Βασίλειος