Σε απόγνωση πολύτεκνοι γονείς φοιτητών παρελθόντων ετών

Μετεγγραφές για τους 723 πολύτεκνους φοιτητές των παρελθόντων ετών, ζητά η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων.

Το όλο θέμα ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά τις δηλώσεις του yπουργού Παιδείας για μικρό αριθμό πολυτέκνων που κατέθεσαν αίτηση. 

Όπως αναφέρει η ΑΣΠΕ, το ποσοστό των πρωτοετών φοιτητών που εντάσσονται στην κατηγορία των τέκνων πολύτεκνης οικογένειας είναι μόλις το 14% δηλαδή περίπου 1800 σε σύνολο 12.848. 

Τα αριθμητικά στοιχεία αποδεικνύουν πόσο δίκιο είχε  η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων όταν τόνιζε ότι οι πολύτεκνοι δεν δημιουργούν πρόβλημα και ο αριθμός τους είναι μικρός.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό του 14% ήταν κοντά στο 12% του προηγούμενου έτους. 

Πολλοί είναι οι πολύτεκνοι γονείς δευτεροετών, τριτοετών φοιτητών που βρίσκονται σε απόγνωση και σε αδυναμία να σπουδάσουν τα παιδιά τους καθώς το δικαίωμα μετεγγραφής δίνεται μόνο στους πολύτεκνους πρωτοετείς και όχι στους φοιτητές παρελθόντων ετών. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα γράφει πατέρας 5 παιδιών, σε επιστολή που έφθασε στο news.gr.

“Η 3η κόρη μου  είναι δευτεροετής φοιτήτρια στην Αρχιτεκτονική Πατρών (2012-13) όπου πέρασε με την κανονική σειρά και με  έξοδα 8.000€ ετησίως. Ο γιος μου είναι μαθητής στην τρίτη λυκείου με ότι συνεπάγεται.

Τα έξοδα κάθε μήνα με συνθλίβουν.

Μεταγραφή η 3η κόρη μου δεν πήρε γιατί θεωρούμαστε πλούσιοι εισοδηματικά κατά το σύστημα. Αντίθετα πήραν φοιτητές της Πάτρας και όχι μόνο με μεικτό οικογενειακό εισόδημα 6.000€ και 8000€  και όλη η Πάτρα, όλη η Ελλάδα γελάει για το ποιοι  παίρνουν. 

Σε μια χώρα που φοροδιαφεύγει, το ύψιστο κριτήριο στα πάντα είναι το εισόδημα!!!

Πώς μπορείτε, κ. υπουργέ, να διορθώσετε αυτήν την αδικία; 

Τι έχω να πω στα παιδιά μου για Αξίες, Σεβασμό, Ιδανικά, Ηθική;

Γιατί τόση εμμονή και σκληρότητα σε ένα  τόσο μικρό και ευαίσθητο πληθυσμιακό κομμάτι.

Κατά τον Πλάτωνα, Πέμπτη αξία, είναι η πολιτική αξία ή αξία της δυνάμεως.

''Αν ο πολιτικός δεν είναι παιδαγωγός με την ευρύτερη έννοια βέβαια, το Κράτος είναι σχολείο διαφθοράς και καταστροφής. Αν το Κράτος δεν είναι παιδαγωγούν, ο πολίτης είναι δολιοφθορέας των αξιών.''

Τολμήστε, κ. υπουργέ με την ευαισθησία που σας αρμόζει και μας αρμόζει στο να δώσετε την πολυπόθητη μεταγραφή στους πολύτεκνους  των 2 παρελθόντων ετών”.

H ΑΣΠΕ σε δικιά της ανακοίνωση υποστηρίζει ότι ο Υπουργός έχει υποχρέωση να δώσει  άμεση λύση στο θέμα των 723 παιδιών πολυτέκνων οικογενειών που ταλαιπωρούνται εδώ και 4 χρόνια.

"Ουδεμία δικαιολογία πλέον υπάρχει για να μην προχωρήσετε σε αυτή τη ρύθμιση. Καταλάβετε ότι ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά υπάρχουν και παιδιά υπερπολυτέκνων οικογενειών και με 7, με 9, ακόμη και με 13 αδέλφια που ικανοποιούσαν όλοι και οι 723 πέρυσι το εισοδηματικό κριτήριο, αλλά λόγω της γνωστής ποσόστωσης έμειναν εκτός!", αναφέρει μεταξύ των άλλων η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων.

Η ΑΣΠΕ ζητά από τον Υπουργό Παιδείας να τολμήσει ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα τονίζοντας ότι τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών είναι τα μόνα που προστατεύονται και συνταγματικά και είχαν στο παρελθόν το δικαίωμα αυτό επί 32 συναπτά έτη, χωρίς κανένα πρόβλημα για τις Σχολές, όπως ομολογούσαν οι ίδιοι οι Πρυτάνεις.

Παράλληλα, το Προεδρείο της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), για μια εισέτι φορά (και είναι η πολλοστή) ζητά συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας ώστε να τον ενημερώσει για θέματα που απασχολούν τα παιδιά των πολυτέκνων, που κατάγονται από νησιωτικές Περιοχές και να αποκατασταθεί η νομιμότητα σε ότι αφορά τον τρόπο αποδείξεως της πολυτεκνικής ιδιότητας.

Θυμίζουμε ότι για τον τρόπο απόδειξης της πολυτεκνικής ιδιότητας η ΑΣΠΕ έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της και υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που δεν απαιτείται πιστοποιητικό δικό της υπάρχει η περίπτωση να εμφανιστούν "μαϊμού πολύτεκνοι".

Το υπουργείο Παιδείας δε φαίνεται μέχρι στιγμής διατεθειμένο να επιθυμεί διεύρυνση των δικαιούχων των μετεγγραφών γεγονός που προκύπτει τόσο από ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του Υπουργού Παιδείας όσο και από την τοποθέτηση του Υφυπουργού κ. Στύλιου στην Ολομέλεια της Βουλής.  

Ο κ. Λοβέρδος μπορεί να δήλωσε αισιόδοξος καθώς ο αριθμός των δικαιούχων κινήθηκε κάτω από τις 15.000 όμως τόνισε ότι συνεχίζει να είναι μεγάλος συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Παραθέτουμε και τη σχετική δήλωση του υπουργού στο ραδιόφωνο του ALPHA FM με την οποία φαίνεται να κλείνει για φέτος την πόρτα σε νέους δικαιούχους:

"Είναι πάρα πολύ μεγάλος ο αριθμός. Απλώς είναι διαχειρίσιμος. Αυτή είναι η διαφορά. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε τώρα να ανοίξουμε τις σχετικές ρυθμίσεις κι άλλο".

Επίσης και ο κ. Στύλιος, όπως έγραψε το news.gr, σε αίτημα για διεύρυνση των μετεγγραφών και στην κατηγορία των υποψηφίων του 5% με ειδικές παθήσεις απάντησε ότι θα προτείνει νομοθετική ρύθμιση για την επόμενη χρονιά ενώ τόνισε ότι "οποιαδήποτε πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή να καθυστερήσει τη διαδικασία ανακοίνωσης των επιτυχόντων της δυνατότητας μεταφοράς θέσης τους από τμήμα σε τμήμα, από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, κάτι το οποίο δεν το θέλουμε, διότι θα αδικήσουμε τα υπόλοιπα παιδιά που περιμένουν να πάνε να εγγραφούν στα τμήματά τους και να φοιτήσουν. Σας θυμίζω ότι η εξεταστική του Φεβρουαρίου είναι εδώ".

Καλόγηρος Βασίλειος