Προσθήκη στη νομοθεσία των μετεγγραφών κατέθεσε χθες το απόγευμα στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας. Η τροπολογία έχει παρουσιαστεί εκτενώς από το news.gr όσο και το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης.
Από την τροπολογία προκύπτει ότι υπάρχουν και χαμένοι όσον αφορά τις μετεγγραφές και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους φοιτητές δημοσίους υπαλλήλους και αιρετούς.
Πιο αναλυτικά χάνουν το δικαίωμα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ, ΤΕΙ στην έδρα που υπηρετούν ή διαμένουν ή έχουν εκλεγεί ή σε πλησιέστερο σε αυτήν ΑΕΙ, οι φοιτητές των Α.Ε.Ι. οι οποίοι είναι έμμισθοι δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι, υπάλληλοι του Δημοσίου, μόνιμα υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, υπάλληλοι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή αιρετά όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
Προσοχή στην Περιφέρεια
Σύμφωνα με την τροπολογία των μετεγγραφών οι δικαιούχοι των ειδικών κατηγοριών μεταφέρουν τη θέση εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ που βρίσκεται στην Περιφέρεια κατοικίας των γονέων τους ή εάν αυτό δεν υπάρχει, δύνανται να επιλέξουν την πλησιέστερη αντίστοιχη σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ της μόνιμης κατοικίας των γονέων.
Με βάση την πιο πάνω ρύθμιση διαπιστώνουμε ότι ενδεχομένως να υπάρξουν φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων από την Άνδρο, την Κέα που αν και η εγγύτερη γεωγραφικά σχολή βρίσκεται στην Αθήνα ωστόσο θα πρέπει να πάρουν μετεγγραφή στη Ρόδο αφού τα νησιά αυτά υπάγονται στην Περιφέρεια Ν.Αιγαίου.
Φοιτητές από τη Δράμα και την Καβάλα αν επιθυμούν μετεγγραφή αυτή θα γίνει σε τμήματα της Αλεξανδρούπολης, της Ξάνθης και της Κομοτηνής και όχι στη Θεσσαλονίκη με την προϋπόθεση ότι υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στις πόλεις της Θράκης.
Ποιες μετεγγραφές δεν επιτρέπονται
Σύμφωνα με την τροπολογία δεν επιτρέπεται η μεταφορά θέσης σε Τμήμα ή Σχολή του ίδιου ΑΕΙ ή σε Τμήμα ΑΕΙ που εδρεύει στην ίδια Περιφέρεια. Το παραπάνω ισχύει τόσο για τους φοιτητές που εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες όσο και για αυτούς που εντάσσονται στην κατηγορία των οικονομικών κριτηρίων.
Φοιτητές που έχουν εισαχθεί σε τμήματα του Πειραιά δε μπορούν να πάρουν μετεγγραφή σε τμήματα του Καποδιστριακού ή φοιτητές του ΕΚΠΑ δε μπορούν να μεταφέρουν τη θέση εισαγωγής σε αντίστοιχο τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης όσοι έχουν εισαχθεί στο τμήμα των ΤΕΦΑΑ στις Σέρρες δε μπορούν να μεταφέρουν τη θέση τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Περισσότερες από μια αντίστοιχες Σχολές
Σε περίπτωση που οι αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ είναι περισσότερες από μία ανά Περιφέρεια οι δικαιούχοι μεταφοράς θέσης οφείλουν να τις δηλώσουν όλες κατά σειρά προτίμησης. Η επιλογή των επιτυχόντων ανά Σχολή ή Τμήμα γίνεται βάσει των μορίων εισαγωγής τους και τη δηλωθείσα σειρά προτίμησης. Η κατανομή των θέσεων θα γίνει ισάριθμα για τις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα σύμφωνα με το συνολικό αριθμό των κατατεθεισών αιτήσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου.
Πολυτεκνική ιδιότητα
Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων με επιστολή της, που υπογράφουν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας, επισημαίνει στον Υπουργό Παιδείας πως για τα δικαιολογητικά, τα οποία υποχρεούνται να προσκομίσουν οι πολύτεκνοι (γονείς και τέκνα), θα πρέπει απαραιτήτως να εφαρμοσθεί το εδάφιο 1 της παρ. 2 του άρθρου 6 του Ν. 3454/2006 (ΦΕΚ 75 Α /7-4-2006): «Ενίσχυση της Οικογένειας και λοιπές διατάξεις» το οποίο ορίζει ρητά:
«1. Η ιδιότητα του πολυτέκνου αποδεικνύεται με το πιστοποιητικό της οικογενειακής του κατάστασης ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος»
Σε διαφορετική περίπτωση, επισημαίνει η ΑΣΕΠ, είναι απολύτως βέβαιο πως θα εμφανίζονται ως πολύτεκνοι άτομα τα οποία δεν έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα.
Η ΑΣΠΕ τονίζει ότι πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές ότι για να χαρακτηρισθεί κάποιος πολύτεκνος, δεν αρκεί να έχει μόνο πολλά παιδιά, όσα και εάν είναι αυτά αριθμητικά (4, 6, 8 κ.λπ ή τρία στις ειδικές περιπτώσεις για γονέα χωρίς σύζυγο ή λόγω αναπηρίας) αλλά στα πρόσωπα των παιδιών πρέπει να συνυπάρχουν ορισμένες ηλικιακές και λοιπές προϋποθέσεις (επιμέλεια των παιδιών κ.ά) όπως αυτές περιγράφονται λεπτομερώς στις ισχύουσες νομικές διατάξεις (Ν. 3454/2006), προκειμένου να απονεμηθεί η πολυτεκνική ιδιότητα.
Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων εκφράζει την ελπίδα ότι θα είναι άμεση η επέμβασή του Υπουργού για την εφαρμογή του νόμου.
Καλόγηρος Βασίλειος