Καθυστέρηση στις προσλήψεις αναπληρωτών στην ειδική αγωγή

Αναμένεται να καθυστερήσουν οι προσλήψεις στην ειδική αγωγή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να πραγματοποιηθούν διορισμοί εκπαιδευτικών τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο χωρίς όμως αυτό να είναι δεσμευτικό.

Αυτές είναι μερικές από τις σημαντικές ειδήσεις που βγήκαν από τη συνάντηση που είχε το ΔΣ της ΔΟΕ με τους εκπροσώπους του Υπουργού Παιδείας κ. Χρηστάκη και Νικηφόρο.

Όσον αφορά την ειδική αγωγή και την κάλυψη των κενών οι εκπρόσωποι του υπουργού δήλωσαν: "Βρισκόμαστε ακόμα στη διαδικασία της σύνταξης των πινάκων των αναπληρωτών, ώστε να γίνουν οι σχετικές προσλήψεις".

Θετική φαίνεται να είναι η στάση της πολιτικής ηγεσίας στο ζήτημα της ικανοποίησης των αιτήσεων  των εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ κάτι που μένει να αποδειχθεί στην συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ την Τρίτη 26 Αυγούστου 2014.

Για τους αναπληρωτές οι εκπρόσωποι του Υπουργού δήλωσαν στο ΔΣ της ΔΟΕ ότι εκτός των 2000 πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού έχουν εξασφαλίσει και 3000 πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των πιστώσεων να ανέρχεται στις 19500.

Επίσης, όπως  έγραψε και τη Δευτέρα 25 Αυγούστου το news.gr,  μελετάται αναθεώρηση του ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος έτσι ώστε η μελέτη – προετοιμασία των μαθητών να μεταφερθεί από το Ολοήμερο στην πρωινή ζώνη για τις τάξεις από Α' έως και Δ', σε συνδυασμό με τη μείωση ωρών σε κάποια μαθήματα της πρωινής ζώνης. Ο συνδυασμός αυτών των δηλώσεων δίχως τη ρητή δέσμευση  για τη μη μετακίνηση δασκάλων  από τα ολοήμερα τμήματα (όπως έγινε πέρυσι) δημιουργεί αρνητικά δεδομένα για τα οποία το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δήλωσε πως αποτελούν αιτία πολέμου.

Παράλληλα, έγινε γνωστό στο ΔΣ της ΔΟΕ ότι συνεχίζει να ισχύει η Υπουργική Απόφαση της 9/ 9/ 2013 (με την οποία μετακινήθηκαν εκατοντάδες μόνιμοι εκπαιδευτικοί την προηγούμενη σχολική χρονιά).

Το ΔΣ της ΔΟΕ έθεσε όλα τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία των σχολείων μερικές μόνο ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και είναι τα ακόλουθα:

•    Η μη πραγματοποίηση για μία ακόμη φορά μόνιμων διορισμών παρά το πλήθος των οργανικών κενών που υπάρχουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και το απαράδεκτο γεγονός του να πρόκειται να εργαστούν και πάλι ως αναπληρωτές οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγή.

•    Η ανάγκη ικανοποίησης των αιτήσεων απόσπασης των εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε  ΠΥΣΠΕ χωρίς περιορισμούς.

•    Η εξαιρετική σημασία της έγκαιρης πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών με κονδύλια, κυρίως, μέσα από τον τακτικό προϋπολογισμό ώστε να είναι πλήρως στελεχωμένα τα σχολεία κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

•    Η αποφυγή επανάληψης των απαράδεκτων και παράνομων ενεργειών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας (απόφαση 9/9/2013 ) με τις οποίες υποβαθμίστηκε η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου και οδηγήθηκαν σε εξοντωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

•    Το απαράδεκτο γεγονός του να μην δίνονται οργανικές θέσεις στους εκπαιδευτικούς που μετατάχθηκαν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και της μη πρόβλεψης για αποκατάσταση των αδικιών των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που ήδη υπηρετούν εδώ και πολλά χρόνια στην πρωτοβάθμια  εκπαίδευση.

•    Ανακοινώνεται από το υπουργείο Παιδείας η έναρξη εφαρμογής της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών δίχως να προϋπάρξει διάλογος με τη Δ.Ο.Ε. πάνω στις θέσεις που είχε καταθέσει η Ομοσπονδία στην τελευταία συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

•    Το ότι δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση στο αίτημα της Ομοσπονδίας για την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών για τα έτη 2010-2014.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος τονίζει ότι δεν δόθηκαν δεσμευτικές απαντήσεις για τα περισσότερα από τα παραπάνω ζητήματα και μεταξύ των άλλων καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιεί στις 29/8 και 11 π.μ. έξω από του υπουργείου Παιδείας με κύριο αίτημα: "Μαζικοί διορισμοί τώρα - Προασπίζουμε τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου".

Καλόγηρος Βασίλειος