Ανεξέλεγκτες αιτήσεις μετεγγραφών φοβάται το υπουργείο Παιδείας

"Πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, εάν αυτό υπάρξει, της πληθώρας αιτήσεων μετεγγραφών, με βάση τη ρύθμιση που από τα Πρακτικά φαίνεται ποιοι την έχουν ψηφίσει το Μάιο του 2014", δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας κατά τη συζήτηση της τροπολογίας.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι η ρύθμιση του Μαΐου για τις μετεγγραφές των ειδικών κατηγοριών ενδέχεται να προκαλέσει την αποψίλωση των περιφερειακών τμημάτων και την αύξηση των φοιτητών σε κεντρικά τριτοβάθμια ιδρύματα και προανήγγειλε τη σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων "για να γίνει μία καταγραφή του θέματος όπως ακριβώς έχει, με τις διαστάσεις που έχει".

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε μεταξύ των άλλων ότι "στη συνεδρίαση αυτή θα ζητήσουμε να συζητηθεί, να εκτιμηθεί, με βάση και τα δεδομένα που θα προκύπτουν από τις δηλώσεις στα μηχανογραφικά, η τροπολογία που έχουν καταθέσει έξι συνάδελφοι με πρώτο τον κύριο Σταμενίτη, η οποία ζητά να πάμε και ένα χρόνο πίσω σ’ ό,τι αφορά τα ευεργετήματα για τους πολυτέκνους, καθώς και η σκέψη για τροπολογία που από πολλούς συναδέλφους εδώ κατατίθεται, να υπάρξει και για την περίοδο 2012 - 2013, αλλά και για τώρα και για τα επόμενα χρόνια, μία περίπτωση μετεγγραφής από περιφερειακό πανεπιστήμιο σε περιφερειακό πανεπιστήμιο χωρίς να υπάρχει αμοιβαιότητα".

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι "αυτά θα τα εκτιμήσουμε έχοντας δει και τι γίνεται αυτή τη στιγμή στο ελληνικό πανεπιστήμιο, με κάθε αίσθηση δημοσίου συμφέροντος και με τη βούληση να μην κάνουμε υπερβολές. Θα δούμε τα θέματα αυτά την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και ελπίζουμε τα συμπεράσματα που θα συναγάγουμε να είναι χρήσιμα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο απευθύνθηκε στην Ελληνική Στατιστική Αρχή ώστε να έχει μια εικόνα του κύματος των μετεγγραφών ζητώντας στοιχεία, όπως λόγου χάρη ο αριθμός των τριτέκνων που σπουδάζουν, προσπάθεια η οποία δεν τελεσφόρησε αφού ο υπουργός δήλωσε ότι δεν έχει εικόνα του πιθανού αριθμού των μετεγγραφών.

Επί της τροπολογίας για τη νέα κατηγορία των μετεγγραφών πραγματοποιήθηκαν νομοτεχνικές βελτιώσεις όπως στην περίπτωση της αναπηρίας όπου ο υπουργός δήλωσε "τώρα, στο άρθρο 53 που ψηφίστηκε το Μάιο σε ό,τι αφορά την αναπηρία δεν γίνεται αναφορά στη δηλωμένη αναπηρία μέσω των πιστοποιητικών που δίνουν τα ΚΕΠΑ. Γι’ αυτό κάνουμε αυτήν την προσθήκη στην τροπολογία με νομοτεχνική βελτίωση".

Επίσης, ο κ. Λοβέρδος  αναφέρθηκε και στις αμοιβαίες μετεγγραφές λέγοντας, χαρακτηριστικά, "ακόμη, είναι πάρα πολύ σωστό -κατά την κρίση μας και ελπίζω και κατά τη δική σας- να επιτρέπεται η εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης αμοιβαία μετεγγραφή. Και λέμε "εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης", επειδή, όταν ίσχυε και για την Αθήνα και για τη Θεσσαλονίκη οι περιπτώσεις διαφθοράς ήταν πάρα πολλές.

Άρα, με βάση αυτήν την πείρα καθιστούμε δυνατή τη μετεγγραφή με αμοιβαίο τρόπο από περιφερειακό πανεπιστήμιο σε περιφερειακό Πανεπιστήμιο".

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί της διαδικασίας και των δικαιούχων των  μετεγγραφών υπάρχουν ενστάσεις καθώς η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ζητά αλλαγές στο αναχρονιστικό πλαίσιο που διέπει τις μετεγγραφές φοιτητών ΑμεΑ με σχετική ανάρτησή της στο δικτυακό της τόπο ενώ και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων ζητά αναδρομικότητα των μετεγγραφών για τους πολύτεκνους καθώς και αλλαγές στη διαδικασία ώστε να καταστούν οι μετεγγραφές για τους πολύτεκνους αυτόματες και ελεύθερες.

Καλόγηρος Βασίλειος