Ανάπτυξη Εφαρμογών: Ό,τι χρειάζεστε για την τελευταία επανάληψη

Αγαπητοί υποψήφιοι,

Η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον είναι ένα απαιτητικό μάθημα, όπου οι υποψήφιοι της Τεχνολογικής κατεύθυνσης υπολογίζετε, και πρέπει να υπολογίζετε, να γράψετε αρκετά υψηλό βαθμό.

Για να επιτευχθεί όμως αυτό, εκτός από το βασικό, το οποίο δεν είναι άλλο από τη σωστή προετοιμασία που έχει γίνει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, πρέπει να γίνει και σωστή επανάληψη.

To Φροντιστήριο Σύγχρονο επισημαίνει ότι ο κάθε υποψήφιος χρειάζεται διαφορετικό χρόνο για την επανάληψή του ανάλογα με το πόσο καλά έχει αφομοιώσει την προς εξέταση ύλη και τις μεθοδολογίες των ασκήσεων. Αυτό που πρέπει να υπάρχει στο μυαλό του υποψηφίου είναι ότι στην τελική του επανάληψη δεν πρέπει να υπάρχει καμία μεθοδολογία και γενικότερα καμία έννοια όπου δε νιώθει σιγουριά.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν είναι:

  • Διαβάστε πολύ καλά τη θεωρία. Επισημάνετε και σημειώστε σε μία κόλλα τα βασικά σημεία θεωρίας από κάθε κεφάλαιο. Η θεωρία στο μάθημα μπορεί να μη πιάνουν πολλές μονάδες αλλά είναι οι πιο σίγουρες μονάδες.

  • Κοιτάξτε ξανά τα διαγωνίσματα και τα τεστ που γράψατε στη διάρκεια της χρονιάς και επισημάνετε τα λάθη σας έτσι ώστε να τα διορθώσετε.

  • Στην τελευταία επανάληψη δεν λύνουμε καινούριες ασκήσεις αλλά κατοχυρώνουμε ότι έχουμε κάνει όλη τη χρονιά. Δε ψάχνουμε ασκήσεις στο διαδίκτυο με περίεργες λύσεις. Δεν προσπαθούμε από οποιαδήποτε πηγή να βρούμε επιπλέον ασκήσεις. Μόνο άγχος χωρίς λόγο μπορεί να προκαλέσει όλο αυτό. Απλά δουλέψτε με τις ασκήσεις που έχετε κάνει.

  • Μην αφήνετε κάτι που να μη το έχετε διαβάσει γιατί "έπεσε πέρυσι" ή γιατί "δεν είναι S.O.S.". Όπως έχουμε ξαναπεί το διαγώνισμα είναι αρκετά μεγάλο και εκτείνεται σε όλη την ύλη.

  • Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος σε ασκήσεις στο 1ο και 2ο θέμα. Οι περισσότερες μονάδες είναι σε αυτά τα δύο θέματα και όχι στο 3ο και 4ο , παρότι είναι πιο δύσκολα και πιο πολυδουλεμένα στο μάθημα.

Ειδικότερα:

  • Στις ασκήσεις κατανόησης (θέμα 1ο και 2ο )ρίχνουμε μεγάλο βάρος ,όχι μόνο επειδή πιάνουν περισσότερες μονάδες όπως αναφέραμε και παραπάνω, αλλά και επειδή το κάθε είδος άσκησης μπορεί να μην είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε όλες τις παραμέτρους. Για παράδειγμα προσέχουμε αν γίνεται ή όχι σίγουρα μία επανάληψη (Μέχρις_ότου). Ενδεχομένως σε μια μετατροπή αυτό να παίζει ρόλο και να μη φαίνεται εύκολα.

  • Σχετικά με την ανάπτυξη αλγορίθμου σημαντικό είναι να ξεχωρίσουμε αν πρόκειται για απλή δομή επανάληψης ή για άσκηση με πίνακες. Στην πρώτη περίπτωση γίνονται όλα μέσα σε μία επανάληψη (καθώς δεν αποθηκεύονται οι τιμές), ενώ στην δεύτερη μπορούμε να ανοιγοκλείνουμε τις επαναλήψεις όποτε θέλουμε αφού αποθηκεύονται οι τιμές. Κάθε μια περίπτωση έχει διαφορετική φιλοσοφία και πρέπει να γνωρίζουμε καλά τις μεθοδολογίες.

  • Όταν σας ζητάνε να κάνουμε άσκηση με ανάπτυξη υποπρογραμμάτων πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή του υποπρογράμματος που θα χρησιμοποιήσετε. Επίσης θα πρέπει να ξεχωρίσετε καλά ποια διαδικασία γίνεται στο κύριο πρόγραμμα και ποια διαδικασία γίνεται στο υποπρόγραμμα.

Να θυμάστε ότι δεν αφήνουμε τίποτα εκτός επανάληψης. Δεν υπάρχουν S.O.S.

Καλό διάβασμα…