Τις παραιτήσεις τους θέτουν στη διάθεση του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου τα μέλη της Συγκλήτου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), εν μέσω της αναστάτωσης που επικρατεί στο ίδρυμα λόγω των επεισοδίων που καταγράφονται σχεδόν καθημερινά στους χώρους του μεταξύ μικροπωλητών και των αστυνομικών αρχών.
Τα μέλη της συγκλήτου ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να υπάρξει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει θέματα ασφάλειας στα ΑΕΙ και βάσει του οποίου θα οργανωθούν και στελεχωθούν σε κάθε ΑΕΙ υπηρεσίες που θα επιλαμβάνονται θεμάτων ασφαλείας και προστασίας των μελών και της περιουσίας των ιδρυμάτων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "τα Νέα", τη δημιουργία ειδικού σώματος φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων ζήτησε την Πέμπτη και η ΟΝΝΕΔ, μετά τα επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Η συνεδρίαση της Συγκλήτου της ΑΣΟΕΕ
Αφορμή για την έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου της ΑΣΟΕΕ στάθηκαν τα νέα επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη. Τα μέλη της Συγκλήτου αποφασίσαν:
- Να ενημερώσουν την Εισαγγελία Αθηνών για την κατάσταση αυτή και τη ζημία που προκαλείται σε δημόσιο ίδρυμα.
- Να καλέσουν για πολλοστή φορά τον υπουργό Παιδείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να μεριμνήσει, ώστε να υπάρξει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει θέματα ασφάλειας στα ΑΕΙ και βάσει του οποίου θα οργανωθούν και στελεχωθούν σε κάθε ΑΕΙ υπηρεσίες που θα επιλαμβάνονται θεμάτων ασφαλείας και προστασίας των μελών και της περιουσίας των Ιδρυμάτων.
"Δυστυχώς, ενώ διανύουμε την πρώτη από τις δύο εβδομάδες των τελετών ορκωμοσίας των τελειόφοιτων μας και στο Πανεπιστήμιο υπήρχε πλήθος κόσμου, επανελήφθησαν για πολλοστή φορά βίαια επεισόδια, στο πλαίσιο αστυνομικών επιχειρήσεων για τη δίωξη του παραεμπορίου, δημιουργώντας συνθήκες που δεν επιτρέπονται σε ακαδημαϊκό ίδρυμα ευρωπαϊκής χώρας", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Τονίζεται, ακόμη, ότι "η νόμιμη επιδίωξη της αντιμετώπισης του παραεμπορίου δεν μπορεί να πραγματοποιείται στον περιβάλλοντα του Πανεπιστημίου μας χώρο με "πολεμικού" τύπου επιχειρήσεις, και μάλιστα εν ώρα ορκωμοσιών, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές".
"Οι επιχειρήσεις αυτές παραλύουν τις προγραμματισμένες λειτουργίες και εργασίες του Πανεπιστημίου και προκαλούν ζημία στους φοιτητές, στους καθηγητές και στο Ίδρυμα. Οι επιχειρήσεις αυτές δυσφημούν το Ίδρυμα, προκαλώντας του κόστος που δεν του αναλογεί", αναφέρουν οι πανεπιστημιακοί.