Επικήρυξαν εικονοκάπηλους για 15.000 ευρώ!

Η λέξη επικήρυξη είναι συνυφασμένη με τις αρχές που ευθύνονται για την τήρηση της ευνομίας και της τάξης. Παρόλ' αυτά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Μοναστήρι επικήρυξε τους ιερόσυλους που έκλεψαν ένα θρησκευτικό κειμήλιο, δίνοντας ως αμοιβή το ποσό των 15.000 ευρώ σε όποιον βοηθήσει να βρεθεί.

Οι δράστες εξφάνισαν το επιχρυσωμένο χέρι του πρώτου επισκόπου Σμύρνης Αγίου Πολύκαρπου, πριν από έξι μήνες από την Ιερά Μονή Αμπελακιώτισσας στη Ναύπακτο.

Οι μοναχοί του μοναστηριού αλλά και οι πιστοί και κυρίως ο εκπολιτιστικός σύλλογος της περιοχής της Αμπελακιώτισσας, εκδήλωσαν την αγανάκτησή τους για το γεγονός μ' αυτόν ακριβώς τον τρόπο.

Η κλοπή είχε διαπιστωθεί στις 14 Μαρτίου, όταν ο ηγούμενος επέστρεψε από το νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί με αδιαθεσία.

Εκτός από τα λείψανα του χεριού του Αγίου Πολυκάρπου, το Μοναστήρι της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας είναι γνωστό για την εικόνα της Θεοτόκου που, σύμφωνα με την παράδοση, βρήκε ένας βοσκός κάτω από ένα δέντρο που σώζεται ακόμα και σήμερα.

Οι ιστορικές πηγές μαρτυρούν ότι προερχόταν από το χωριό Αμπελάκια Θεσσαλίας το οποίο λεηλάτησαν οι Οθωμανοί μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ο πρώτος ναός χτίστηκε το 1456, ενώ από το 1475 στη Μονή βρισκόταν η λάρνακα με το δεξί χέρι του Αγίου Πολυκάρπου.