Σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την εξάρθρωση διεθνούς πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που εισήγαγε ναρκωτικά από την Αλβανία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία και τα διακινούσε σε διάφορες περιοχές της χώρας και σε σωφρονιστικά καταστήματα, προχώρησε σήμερα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας.
Σε ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Κατερίνη και Καστοριά συνελήφθησαν συνολικά 25 άτομα, από τα οποία τα 23 αποτελούν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με την συμμετοχή 57 αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας κι 13 της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων.
Όπως προέκυψε, τη δράση των μελών της οργάνωσης, κατηύθυναν 5 αρχηγικά στελέχη, από τα οποία ταυτοποιήθηκαν τα 3. Πρόκειται για έναν Έλληνα 51 χρόνων, ο οποίος συνελήφθη, έναν 38χρονο, υπήκοο Βουλγαρίας, έγκλειστο σε σωφρονιστικό κατάστημα, έναν ακόμη 38χρονο ομοεθνή του, ο οποίος δεν συνελήφθη κι άλλα δύο άτομα, τα στοιχεία των οποίων δεν ταυτοποιήθηκαν μέχρι στιγμής.
Εκτιμάται ότι η οργάνωση έχει διακινήσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 18 κιλά ηρωίνης, ενώ τα κέρδη της από την αγοραπωλησία ναρκωτικών υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης στο πλαίσιο των επιχειρήσεων, διενεργήθηκαν είκοσι κατ' οίκον έρευνες κατά τις οποίες κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων ποσότητες κάνναβης και ηρωίνης, ναρκωτικά χάπια, δενδρύλλια κάνναβης, ζυγαριές ακριβείας, χρηματικά ποσά, παραστατικά εταιρείας μεταφοράς χρημάτων, οχήματα και κινητά τηλέφωνα.
Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος συνολικά 60 μελών της οργάνωσης, (55 άνδρες και 5 γυναίκες), από τα οποία τα 13 είναι έγκλειστα σε σωφρονιστικά καταστήματα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διεύθυνσης, της συγκρότησης και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών (εμπορία, διακίνηση και κατοχή) και της παράβασης του νόμου περί όπλων και του νόμου περί εκρηκτικών. Από τα 60 μέλη της οργάνωσης τα 50 είναι Έλληνες, οι 5 Αλβανοί, οι 4 Βούλγαροι και η μία υπήκοος Ουγγαρίας. Επιπλέον, στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται 10 ακόμα άτομα, σε βάρος των οποίων προκύπτουν κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, τα οποία όμως, δεν αποτελούν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Επισημαίνεται ότι πολλά από τα κέρδη της οργάνωσης κατέληγαν σε χώρες του εξωτερικού (Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία), ενώ άλλες πάλι φορές τα αρχηγικά στελέχη λάμβαναν μέσω εμβασμάτων, χρηματικά ποσά προερχόμενα επίσης από χώρες του εξωτερικού (Τουρκία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία και Βουλγαρία), γεγονός που καταδεικνύει τη διεθνή δράση της οργάνωσης.
Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι 45 άτομα συναλλάχθηκαν είτε ως καταθέτες, είτε ως παραλήπτες χρηματικών εμβασμάτων με μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και διερευνάται η οποιαδήποτε συμμετοχή τους στη διακίνηση χρημάτων από την εμπορία ναρκωτικών.
Εξάλλου, στο πλαίσιο της πολύμηνης αστυνομικής έρευνας για την εξάρθρωση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, είχαν συλληφθεί κατά το παρελθόν σε 13 διαφορετικές υποθέσεις 15 από τα ήδη αναφερθέντα μέλη της οργάνωσης, ενώ ένα από αυτά ήταν ήδη έγκλειστο σε σωφρονιστικό κατάστημα. Οι 15 αυτοί συλληφθέντες είχαν οδηγηθεί στις κατά τόπο Εισαγγελικές Αρχές και από αυτούς είχαν προφυλακιστεί 5 μέλη της οργάνωσης (τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα).
Ερευνάται περαιτέρω η πολυσχιδής δραστηριότητα της οργάνωσης, καθώς και ο ακριβής τρόπος μεταφοράς και διακίνησης των ναρκωτικών και των χρηματικών ποσών που χρησιμοποιούσαν ή προέρχονταν από τις παράνομες συναλλαγές από Βουλγαρία, Ιταλία, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία και Ρωσία και προς Αλβανία, Βουλγαρία και Σερβία.
Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας.