O Ευρωπαϊκός Οργανισμός διαπιστώνει Kατακόρυφη μείωση στις ροές παράνομων μεταναστών από τα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας διαπιστώνεται από την ετήσια απολογιστική έκθεση του Frontex.
Στα θετικά συμπεράσματα συμπεριλαμβάνεται και η σημαντική αύξηση του αριθμού των απελάσεων.
Η "Ετήσια Ανάλυση Ρίσκου 2013", όπως είναι ο ακριβής τίτλος της έκθεσης, επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν έχει εκλείψει, καθώς στα απέναντι τουρκικά παράλια συγκεντρώνονται αλλοδαποί που περιμένουν την ολοκλήρωση της αστυνομικής επιχείρησης στον Εβρο ("Ξένιος Ζευς") για να διασχίσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Αναλυτικότερα, ο Frontex διαπιστώνει ότι το 2012 συνελήφθησαν στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. 73.000 αλλοδαποί, οι μισοί σε σύγκριση με τους συλληφθέντες του 2011. Στην έκθεση, μάλιστα, επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά από το 2008 που οι συλλήψεις στα εξωτερικά σύνορα είναι λιγότερες από 100.000. Στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου ειδικότερα, ο αριθμός των αλλοδαπών που συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο εντός της Ε.Ε. σημείωσε μικρή αύξηση και ανήλθε σε 10.300.
Ειδικότερα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Frontex παρατηρεί ότι "η κατάσταση άλλαξε δραματικά τον Αύγουστο του 2012 όταν οι ελληνικές αρχές απέστειλαν στα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας δύναμη 1.800 ανδρών".
Επίσης, επισημαίνεται στην έκθεση ότι η "στεγανοποίηση" των χερσαίων συνόρων είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση στις ροές παράνομων μεταναστών διαμέσου των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και των χερσαίων συνόρων Τουρκίας - Βουλγαρίας. Επίσης ο Frontex διαπιστώνει αύξηση (37%) του αριθμού των παράνομων μεταναστών που ταξιδεύουν από την Ελλάδα προς χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
Στον αντίποδα, παρατηρήθηκε σταθερή μείωση το 2012 στον αριθμό των αλλοδαπών που συνελήφθησαν να διαμένουν δίχως άδεια σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε όλα τα κράτη-μέλη βρέθηκαν συνολικά 350.000 αλλοδαποί κυρίως από το Μαρόκο και το Αφγανιστάν.
Στο μεταξύ, σταθερή μείωση από το 2008 και μέχρι σήμερα καταγράφεται και στις συλλήψεις δουλεμπόρων. Ο αριθμός τους το 2012 περιορίστηκε στις 7.700 σε όλη την Ευρώπη. Αναφορικά με το άσυλο οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 7%, φαινόμενο που αποδίδεται εν μέρει στη συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία.
Συνολικά, 160.000 αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα σε κράτη-μέλη επέστρεψαν στις πατρίδες τους είτε μέσω απελάσεων είτε μέσω της διαδικασίας εθελουσίων επιστροφών. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Frontex διαπιστώνει βελτίωση των "επιδόσεων" στο πεδίο των επιστροφών το τελευταίο τρίμηνο του 2012.
Σύμφωνα με τον Frontex, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνελήφθησαν 8.000 αλλοδαποί που με πλαστά έγγραφα προσπάθησαν να ταξιδέψουν εντός της ζώνης Σένγκεν. Μεγαλύτερη είναι η αύξηση σε Βουλγαρία και Τουρκία.