Στο Σύνταγμα στις 6 οι Πανεπιστημιακοί

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Συντάγματος διοργανώνουν σήμερα στις 6 το απόγευμα οι ομοσπονδίες των καθηγητών πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) και των τεχνολογικών ιδρυμάτων (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ) και η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών Ελλάδας (ΕΕΕ).

Οι καθηγητές προγραμματίζουν συμβολική περικύκλωση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο της σχετικής διαμαρτυρίας, θα επιδιώξουν συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να τους επιδώσουν διάβημα με τα αιτήματά τους.

Θα ακολουθήσει λαμπαδηφορία μέσω των οδών Όθωνος, Αμαλίας, και Πανεπιστημίου που θα καταλήξει στα Προπύλαια. Εκεί έχει ήδη προγραμματιστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα με απαγγελίες και μουσική, από καλλιτέχνες και ηθοποιούς.

Οι εκπρόσωποι των τριών ομοσπονδιών έστειλαν επιστολές τόσο στους Υπουργούς Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, όσο και στον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, με τις οποίες τους ενημερώνουν για τις ενέργειές τους.

Ακόμη, τους ζητούν να ορισθεί συνάντηση μαζί τους προκειμένου να τους εκθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα των μειώσεων των αποδοχών των ακαδημαϊκών δασκάλων και ερευνητών.

«Οι μειώσεις αυτές σε συνδυασμό με τις περικοπές των κονδυλίων για λειτουργικές δαπάνες, δημόσιες επενδύσεις και φοιτητική μέριμνα και ακόμη και μισθοδοσίας τακτικού προσωπικού στην περίπτωση των Ερευνητικών Κέντρων, καθιστούν πλέον άκρως προβληματική έως αδύνατη την ομαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η εφαρμογή του νέου νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ απαιτεί πολλές δράσεις και προϋποθέτει ένα ήρεμο κλίμα στα ιδρύματά μας», τονίζουν στο διάβημα που θα καταθέσουν εντός της ημέρας στο Προεδρείο της Βουλής.