1.000 προφίλ υπόπτων στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής

Στο βίντεο που φέρεται να απεικονίζει το άτομο που πιθανότατα τοποθέτησε τη χύτρα-βόμβα στον πρώτο όροφο του Mall το περασμένο Σάββατο εστιάζει η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Ένα-ένα εξετάζει η Αντιτρομοκρατική 1.000 προφίλ "ύποπτων κινήσεων" από επισκέπτες του Mall

Στη διάθεση της υπηρεσίας βρίσκονται 1.000 προφίλ ατόμων που τις προηγούμενες ημέρες "συνελήφθησαν" από τις κάμερες του εμπορικού κέντρου να κινούνται ύποπτα στο συγκεκριμένο χώρο.

Οι Αρχές αναζητούν ανάμεσα στις φιγούρες ένα άτομο μικροκαμωμένο, άνδρα ή γυναίκα.

Αν και η Αντιτρομοκρατική ελπίζει σε πιθανή ταυτοποίηση με πρόσωπο από τα καρέ, ωστόσο, αν κάτι τέτοιο δε συμβεί, το επόμενο βήμα θα είναι να ανατρέξουν σε πρόσωπα παλαιών υποθέσεων για να βρουν την άκρη του νήματος.

Πιθανότερο σενάριο ακόμη να έβαλε τη βόμβα ασύλληπτο μέλος της οργάνωσης "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς"

Πιθανό όμως, από την άλλη πλευρά, είναι και το ενδεχόμενο να τοποθέτησαν τη βόμβα μέλη που στρατολογήθηκαν μέσα στο 2012. Στην Αντιτρομοκρατική εξακολουθούν να "φωτογραφίζουν" ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".

Η χρησιμοποίηση χύτρας ταχύτητας, μέσα στην οποία τοποθέτησαν τη βόμβα, οι δύο διακόπτες, η εκρηκτική ύλη και γενικά η συνδεσμολογία δείχνει τεχνογνωσία που χρησιμοποιούσε η συγκεκριμένη οργάνωση, αν και μόνο αυτή η διαπίστωση δεν αρκεί για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Η λιγότερο πιθανή περίπτωση, αυτή τη στιγμή, είναι να δοθούν στη δημοσιότητα τα καρέ προκειμένου να συγκεντρωθούν πληροφορίες από τους πολίτες που είδαν ή συγκράτησαν κάτι τόσο μέσα στο εμπορικό κέντρο ή τον ηλεκτρικό που οι δράστες χρησιμοποίησαν για τις μετακινήσεις από και προς το Mall.

Γυναίκα που συμμετείχε στην επίθεση στο μετρό Αιγάλεω τον περασμένο Φλεβάρη στις κάμερες του Mall

Πάντως, η εξέταση του οπτικού υλικού από τις κάμερες ασφαλείας του εμπορικού κέντρου στο Μαρούσι έδειξαν μία γνώριμη γυναικεία φιγούρα, η οποία ήταν το πρόσωπο που συμμετείχε στην τοποθέτηση βόμβας σε συρμό του Μετρό στο Αιγάλεω στις 25 Φεβρουαρίου του 2012. Η εφημερίδα "Καθημερινή" αναφέρει ότι ο δράστης πιθανόν να είναι και γυναίκα, επικαλούμενη αξεσουάρ που φαίνεται να φορά ο/η δράστης.

Η απόπειρα με εμπρηστική βόμβα στο μετρό στο Αιγάλεω στις 25 Φεβρουαρίου του 2012 παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το χτύπημα στο εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει τότε η οργάνωση "Κίνημα 12 Φλεβάρη".

Η βόμβα που είχε εντοπιστεί στο συρμό ήταν κατασκευασμένη από 8 μπαταρίες των 1,5 Vοlt, δύο διακόπτες on - οff, ενώ οι δράστες είχαν χρησιμοποιήσει για πυροκροτητή αντίσταση από λαμπτήρα. Την ίδια συνδεσμολογία είχε και η βόμβα που εξερράγη στο εμπορικό κέντρο Mall, με μόνη διαφορά ότι το κύκλωμα κατέληγε σε 1,5 κιλό ζελατοδυναμίτιδας, αντί για τα 4 λίτρα εύφλεκτου υγρού.Την ίδια ώρα όπως αναφέρει η Καθημερινή ο βομβιστής, φέρεται να είναι γυναίκα, ενώ από τις κάμερες του Mall έχουν εντοπίστηκαν έξι ύποπτοι.

Το δρομολόγιο διαφυγής του βομβιστή

Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το δρομολόγιο διαφυγής του βομβιστή και της ομάδας υποστήριξης. Όπως προκύπτει από τις κάμερες του "The Mall Athens", ο ύποπτος μπήκε από την είσοδο του σταθμού της Νερατζιώτισας Αφού άφησε τη βόμβα στο στάντ με τα περιοδικά που βρίσκεται στον πρώτο όροφο πίσω από τις κυλιόμενες σκάλες, έφυγε βιαστικά ακολουθώντας – πιθανότατα - αντίστροφη διαδρομή. Ένα τέταρτο αργότερα, γίνεται το πρώτο τηλεφώνημα στην Ελευθεροτυπία, από τηλεφωνικό θάλαμο που βρίσκεται στην περιοχή του ΚΑΤ. Οι εκτιμήσεις λένε ότι πιθανότατα άτομο από την ομάδα υποστήριξης να έκανε τα δύο τηλεφωνήματα, στη συνέχεια να "παρέλαβε" το νεαρό που άφησε τη χύτρα- βόμβα και με άγνωστο τρόπο να απομακρύνθηκαν από το σημείο.