Στα χέρια των αστυνομικών Αρχών βρίσκονται μέλη μεγάλου κυκλώματος διακίνησης παράνομων μεταναστών.
Το συνηθέστερο δρομολόγιο που εκτελούσε το εν λόγω κύκλωμα ήταν από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Οι πολύμηνες έρευνες των αρχών οδήγησαν στη σύλληψη 14 ατόμων, στην Αττική και τη Ρόδο. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης.
Μέσω Interpol, αναζητούνται τουλάχιστον άλλα 14 άτομα σε Τουρκία, Βέλγιο και Γερμανία. Από τους 14 συλληφθέντες, οι οκτώ είναι Έλληνες, πέντε Σύροι και ένας Ιρακινός.
Πώς μεταφέρονταν οι μετανάστες
Το κύκλωμα εισέπραττε μεγάλες αμοιβές από τους μετανάστες που προωθούσε. Μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν ένα ιστιοφόρο σκάφος και ένα ταχύπλοο, τα οποία χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά των αλλοδαπών. Από την αστυνομική έρευνα έχουν εξακριβωθεί δέκα μεταφορές μεταναστών με τα πλωτά μέσα από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια η προώθηση τους στην Ιταλία, μέσα στον τελευταίο χρόνο.
Από παρακολουθήσεις διαπιστώθηκε ότι μέλη της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη συγκέντρωναν αλλοδαπούς που επιθυμούσαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας και από εκεί τους προωθούσαν στα τουρκικά παράλια. Με σκάφη της οργάνωσης, είτε ιδιόκτητα, είτε μισθωμένα, τους προωθούσαν σε νησιά του Αιγαίου και ιδίως στη Ρόδο, την Κω και τη Μυτιλήνη, είτε απευθείας στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Με ανάλογο τρόπο, μέλη της οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, συγκέντρωναν στην Αττική αλλοδαπούς που επιθυμούσαν να εξέλθουν παράνομα από την ελληνική επικράτεια και τους μετέφεραν με φορτηγά οχήματα προς παράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και από εκεί, με πλωτά σκάφη, τους προωθούσαν στην Ιταλία.
Οι "ταρίφες"
Τα χρηματικά ποσά που απαιτούσαν για την παράνομη έξοδο ή είσοδο, από και προς τη χώρα μας, κυμαίνονταν ανάλογα με τη διαδρομή, τον τελικό προορισμό και την ηλικία των προσώπων, ενώ η καταβολή των χρημάτων γινόταν πάντοτε σε μετρητά. Οι αμοιβές ξεκινούσαν από 1.200 ευρώ ανά άτομο, όταν προορισμός ήταν κάποιο νησί του Αιγαίου και έφθαναν τα 2.500 ευρώ, όταν προορισμός ήταν η Αθήνα. Ειδικά για τα παιδιά ζητούσαν το μισό χρηματικό ποσό.
Τα δύο σκάφη που κατασχέθηκαν εντοπίστηκαν στο Αίγιο. Από τις διωκτικές αρχές γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό άλλων τουλάχιστον τριών σκαφών που χρησιμοποιούσε η οργάνωση για την μεταφορά μεταναστών.
Παλαιότερες δράσεις του κυκλώματος
Σε μία από τις μεταφορές παράνομων μεταναστών, τον περασμένο Νοέμβριο στο Βόλο, όπου άφησαν 35 μετανάστες από την Συρία, κατά την απομάκρυνση του σκάφους από το σημείο αποβίβασης, πέθαναν κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής αιτίες, δύο αδέλφια Έλληνες, που ήταν οι χειριστές του σκάφους.
Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να διαλευκανθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της οργάνωσης, να διακριβωθεί η τυχόν σύνδεση με άλλες εγκληματικές ενέργειες και να εξακριβωθούν όλα τα επιμέρους στοιχεία της δράσης της, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Σε βάρος των συλληφθέντων καθώς και των υπολοίπων μελών της εγκληματικής οργάνωσης, που αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και οδηγούνται στον Εισαγγελέα.