Το πράσινο φως για τη συγκρότηση τμημάτων και ειδικών γραφείων για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Ελληνική Αστυνομία. Σε πρώτη φάση το έργο αυτό θα αναλάβουν οι υποδιευθύνσεις της Κρατικής Ασφάλειας της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στις υποδιευθύνσεις Ασφαλείας της Αττικής και σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το προβλεπόμενο σχέδιο, τα τμήματα αυτά θα έχουν υπό την αρμοδιότητά τους οποιαδήποτε καταγγελία γίνεται από αλλοδαπούς που υφίστανται από οποιοδήποτε άτομο ρατσιστική κακοποίηση. Μάλιστα η καταγγελία θα μπορεί να γίνει είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω δικηγόρων ή ακόμα και ανώνυμα. Παράλληλα, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, θα τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή με τριψήφιο αριθμό για την υποβολή σχετικών καταγγελιών.
Ειδικότερα, στο Ε' Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει τη σύσταση Τμημάτων και Γραφείων αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας και παράλληλα τροποποιεί το Π.Δ. 14/2001.
Συγκεκριμένα, συνιστώνται Τμήματα στις υποδιευθύνσεις Κρατικής Ασφάλειας των διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, ενώ συνιστώνται Γραφεία στο Τμήμα Κρατικής Ασφαλείας των υποδιευθύνσεων Ασφαλείας της Διεύθυνσης Ασφαλείας και τα Τμήματα Ασφαλείας των Αστυνομικών Διευθύνσεων των νομών της χώρας.
Η αποστολή των νέων αυτών Τμημάτων και Γραφείων της ΕΛΑΣ είναι η πρόληψη και δίωξη αδικημάτων που διαπράττονται σε βάρος προσώπων ή ομάδας προσώπων, αποκλειστικά και μόνο λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής ή του θρησκεύματός τους.
Η στελέχωση των Τμημάτων αυτών θα γίνει, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αθηναϊκού Πρακτορείου, με κατανομή του ήδη υπηρετούντος προσωπικού και με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ. Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 209/2012 γνωμοδότησή του (πρόεδρος ο σύμβουλος Επικρατείας Νικ. Ρόζος και εισηγητής ο πάρεδρος Δημ. Βασιλειάδης) έκριναν νόμιμο το σχέδιο διατάγματος.
Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας χαρακτηρίζουν αυτονόητο ότι η νέα αυτή υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. για την πρόληψη, διερεύνηση και καταστολή των αδικημάτων ρατσιστικής βίας θα κινείται μέσα στο πλαίσιο της ισχύουσας ποινικής νομοθεσίας, όπως αυτή απεικονίζεται στις διεθνείς συμβάσεις, την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.
Τέλος, οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι το Προεδρικό Διάταγμα 14/2001 για την οργάνωση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ έχει τροποποιηθεί πλειστάκις. Και έχει τονιστεί κατ' επανάληψη ότι για λόγους ασφαλείας του δικαίου “καθίσταται επιτακτική ανάγκη η άμεση κωδικοποίησή του”.