Ενώπιον του ανακριτή απολογούνται οι τρεις συλληφθέντες για τη μεγάλη κλοπή στο παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, τον περασμένο Φεβρουάριο.
Πρόκειται για έναν 41χρονο, ο οποίος φέρεται να είναι ο εγκέφαλος της κλοπής, και άλλοι δύο συνεργάτες του ηλικίας 36 και 50 χρόνων, που κρατούνται στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Πατρών.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για την εξιχνίαση της υπόθεσης, ο 41χρονος ήταν αυτός που προσπάθησε να πουλήσει το χρυσό δακτυλίδι που είχε κλαπεί από το μουσείο, σε αστυνομικό της Ασφάλειας Πατρών, ο οποίος παρουσιάστηκε ως ενδιαφερόμενος αγοραστής.
Πώς "πιάστηκε στη φάκα" ο 41χρονος αρχαιοκάπηλος
Ο αρχαιοκάπηλος απαιτούσε 1,5 εκατομμύριο ευρώ για να του πουλήσει το χρυσό δαχτυλίδι και στη συνέχεια έπεσε στις 300.000 ευρώ.
Ο αστυνομικός που εμφανίστηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου είχε μαζί του τα χρήματα και όταν τα παρέδωσε και πήρε το δαχτυλίδι άλλοι αστυνομικοί όρμησαν στο δωμάτιο για να τον συλλάβουν με αποτέλεσμα ο δράστης να βγάλει πιστόλι αλλά αμέσως συνελήφθη.
Οι αστυνομικοί αφού τον ανέκριναν τους αποκάλυψε ότι τα υπόλοιπα 75 αρχαία αντικείμενα τα είχαν θάψει σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Μουσείο στο χωριό Κοσκινάς της Ηλείας.
Ο συγκεκριμένος δράστης το τελευταίο διάστημα επισκεπτόταν συνέχεια την Πάτρα ενώ μένει στην Αθήνα στα Σεπόλια και διατηρεί πάγκο με μικροαντικείμενα στο Μοναστηράκι.
Ο ίδιος αναζητούσε αγοραστές για τα αρχαία ανάμεσα σε επιχειρηματίες της Πάτρας με αποτέλεσμα σύμφωνα με τις δηλώσεις των αστυνομικών να φτάσει σε αυτούς πληροφορία από πληροφοριοδότη της Ασφάλειας Πατρών.
Η Ασφάλεια Πατρών τον παρακολουθούσε συνέχεια ενώ δύο μόνο φορές είχαν βρεθεί από κοντά με τον υποτιθέμενο αγοραστή αστυνομικό.
Εκτός από τους τρεις που συνελήφθησαν η Ασφάλεια Πατρών αναζητεί ακόμα δύο συνεργάτες των τριών που συνελήφθησαν προκειμένου να αποδοθούν και σε αυτούς οι σχετικές κατηγορίες.
Επίσης, οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν γενετικό υλικό που βρήκαν στο σημείο της ληστείας στις 17 Φεβρουαρίου του 2012 ενώ το πιστόλι του 41χρονου στάλθηκε στις εγκληματολογικές υπηρεσίες προκειμένου να γίνει βαλλιστική εξέταση.
Επίσης, η αρχική τιμή που ζητούσαν οι αρχαιοκάπηλοι προκειμένου να πουλήσουν όλα τα αντικείμενα μαζί σε έναν αγοραστή, ήταν 4 εκατομμύρια ευρώ.
Τα αντικείμενα που εκλάπησαν από το μουσείο
Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση, οι δράστες της ληστείας είχαν αφαιρέσει συνολικά 77 αρχαία αντικείμενα από τις προθήκες του μουσείου και συγκεκριμένα:
Χρυσό σφραγιστικό δακτυλίδι από την Άνθεια Μεσσηνίας με παράσταση ταυροκαθαψίων, το οποίο βρέθηκε σε θαλαμωτό μυκηναϊκό τάφο (14ος - 13ος π. Χ. αιώνας), σφραγιδοκύλινδρος από αιματίτη που φέρει παράσταση αρματοδρομίας και Πότνιας Θηρών από την Κρήτη (Αστρακοί Κνωσού, 15ος - 14ος π. Χ. αιώνας) και χάλκινο ειδώλιο νέου με θυρεατικό στεφάνι.
Χάλκινα αντικείμενα που χρονολογούνται στους Γεωμετρικούς χρόνους (8ος π. Χ.) είναι: 11 τροχοί, 5 τρίποδες, 4 ειδώλια ηνιόχου και άρματος, 12 ειδώλια ίππων, ένα σύμπλεγμα ίππων ζευγμένων, ένα τμήμα χάλκινου αναθήματος άρματος, 7 ειδώλια ταύρου και ο άξονας ενός άρματος.
Πήλινα αντικείμενα: 4 ειδώλια ηνιόχων, 8 ίπποι, ειδώλιο ταύρου, ειδώλιο κριού και ειδώλιο σκύλου, τροχός άρματος και τμήμα άρματος.
Επίσης ένας μελαμβαφής κάνθαρος, μία αττική μελανόμορφη λήκυθος από τη Ρόδο (5ος π. Χ. αιώνας), 13 πήλινοι λύχνοι.
Στη διάρκεια της ληστείας, έσπασαν ακόμη δύο μελαμβαφείς κάνθαροι και μία κύλικα, ενώ αφαιρέθηκε και ένα αντίγραφο χάλκινης κεφαλής νέου.
Πώς έγινε η ληστεία
Γύρω στις 07:30 την 17η Φεβρουαρίου 2012, δύο άνδρες, με στολές παραλλαγής και καλυμμένα τα πρόσωπα τους, υπό την απειλή όπλων εισέβαλαν στο μουσείο και ακινητοποίησαν τη φύλακα την ώρα που έθετε εκτός λειτουργίας το σύστημα συναγερμού, για να μπει στο κτίριο και να αναλάβει υπηρεσία.
Οι δράστες -πριν φιμώσουν και δέσουν τη φύλακα- της ζήτησαν να τους πει σε ποιο χώρο είναι φυλαγμένα τα χρυσά στεφάνια.
Εκείνη τους ανέφερε ότι στο Μουσείο δεν βρίσκονται τέτοιου είδους αντικείμενα.
Πριν τραπούν σε φυγή, οι δράστες έσπασαν τις γυάλινες προθήκες και αφαίρεσαν χάλκινα και πήλινα μικροαντικείμενα όπως ειδώλια, αγγεία και λυχνάρια, τα οποία χρονολογούνται από τη Γεωμετρική έως την Κλασική εποχή, καθώς και ένα χρυσό δαχτυλίδι σφραγίδα με παράσταση ταυροκαθαψίων της Μυκηναϊκής περιόδου.