Βασίλης Στεφανάκος. Το όνομά οτου έχει μπει σχεδόν σε όλες τις μεγάλες δικογραφίες κατά του οργανωμένου εγκλήματος.
Ο ίδιος μιλάει για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, το Γιάννη Σμπώκο, τις συνθήκες στις φυλακές, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα.
Όπως χαρακτηριστικά λέει, "το ντεμπούτο μου ως 'θαμώνας' εγκληματικών οργανώσεων έγινε το 2002, όταν με κατηγόρησαν ως αρχηγό 44 'νονών'. Πολύκροτη υπόθεση με απ' όλα: ναυάρχους, λιμενικούς αστυνομικούς... Πολύ νερό στο μύλο των τηλε-εισαγγελέων. Τρία άτομα στο νεοσύστατο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων - τους φύλαγαν 18 αστυνομικοί όλο το 24ωρο επί περίπου 3.500 μέρες. Αποτέλεσμα: Μόνο τρεις κατηγορηθήκαμε - έξι, πέντε και τρία χρόνια αντιστοίχως - απλά για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, χωρίς να έχει διαπραχθεί καμία παράνομη πράξη. Οι μάρτυρες βγήκαν ψεύτες".
Στο ερώτημα εάν υπάρχει οργανωμένο έγκλημα στις φυλακές απαντάει: "Οργανωμένο έγκλημα, όπως περιγράφεται με τους νομικούς όρους, δεν υπάρχει. Εγκληματικότητα σκληρή, βίαιη και συχνά ανεξέλεγκτη υπάρχει. Και όπως πάντα πέφτει στην πλάτη των αδύναμων".
Περιγράφοντας τη σχέση του με τον Παναγιώτη Βλαστό λέει: "Δεν είναι εύκολο να σχολιάζω έναν φίλο, αλλά θα προσπαθήσω όσο πιο κομψά μπορώ. Μετά από 22 χρόνια συναπτά στη φυλακή, έχοντας δύο φορές διαλυθεί και αυτο-επανασυρμολογηθεί, ενώ τον άφηναν οι γιατροί να πεθάνει, είχε δύο δρόμους: ή να παραιτηθεί και να ζητιανεύει κάνα τσιγάρο, κάνα ψυχοφάρμακο ή να ορμήσει στη ζωή, όπως την έβλεπε πίσω από τα κάγκελα και κατά τον τρόπο που του επέβαλαν οι κοινωνικές προσλαμβάνουσές του".
Μιλώντας για τον Άκη Τσοχατζόπουλο αναρωτιέται: "Όλοι αυτοί που σχολιάζουν για τα 10 εκατομμύρια που φέρεται να ζητάει ο Άκης από τον Σμπώκο, αναρωθήθηκαν σοβαρά τα άλλα δέκα ποιος τα πήρε; Και αυτά τα είκοσι ποιος τα έδωσε; Και γιατί; Συναντώ τον Τσοχατζόπουλο δύο - τρία χρόνια στους κοινόχρηστους χώρους της φυλακής. Έχω δει τον Άκη να αντιμετωπίζεται με περίσσεια αυστηρότητα στην προσπάθεια να κάνει λίγο παραπάνω επισκεπτήριο με την κρατούμενη γυναίκα του και τον τότε 7 ετών γιο τους. Σε αντίθεση, αυτή η μαϊμού ο Σμπώκος, γύρναγε παντού στη φυλακή δήθεν εργαζόμενος και σε ημιελεύθερη κατάσταση".
Για τον Χριστόδουλο Ξηρό λέει: "Ο Χριστόδουλος θα μπορούσε να ζήσει ήσυχα, μέσω των αδειών να αποκτήσει μία κανονικότητα η ζωή του και να μεταχθεί, ως είχε δικαίωμα, στις αγροτικές φυλακές προσμένοντας σε μερικά χρόνια να βγει. Αντ' αυτού προτίμησε να είναι συνεπής σε αυτά που έλεγε. Διάλεξε το δύσκολο, το δύσμβατο μονοπάτι. Είναι συνεπής", αναφέρει μεταξύ άλλων Στεφανάκος.