Σημαντικό χτύπημα στα διεθνή κυκλώματα παιδόφιλων χαρακτηρίζεται από την αστυνομία η εξιχνίαση υπόθεσης διακίνησης ιδιαίτερα σκληρού υλικού παιδικής πορνογραφίας, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στην υπόθεση φέρεται ότι είχε κεντρικό ρόλο ο 47χρονος παιδίατρος, βουλγαρικής υπηκοοότητας, ο οποίος συνελήφθη στις 28 Απριλίου στα Γιάννενα.
Η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία διήρκησε επτά μήνες και είχε τη συμβολική ονομασία «HYDRA» κατέληξε σε 78 χρήστες του διαδικτύου, από συνολικά 32 χώρες, που αποτελούσαν κλειστό κύκλωμα και αντάλλασαν μεταξύ τους το υλικό παιδικής πορνογραφίας, μεγάλο μέρους του οποίου είναι πρωτομεφανιζόμενο στο διαδίκτυο. Ήδη, από τη Δίωξη έχουν σταλεί οι 78 φάκελοι με αναλυτικά στοιχεία στις χώρες καταγωγής των χρηστών μέσω Interpol και αναμένονται οι ενέργειες των τοπικών Αρχών, οι οποίες θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες.
Όπως δήλωσε ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης, «είναι η πρώτη φορά που η ΕΛΑΣ διενεργεί με δική της πρωτοβουλία μία τόσο μεγάλη έρευνα διεθνούς κλίμακας». Ο κ. Σφακιανάκης συνεχάρη τον επικεφαλής του τμήματος παιδικής πορνογραφίας στην Ασφάλεια Αττικής, Αλέκο Φιλιππίδη, για τη σημαντική δουλειά που έκανε η υπηρεσία του.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ «εκτός από τη χώρα μας, εντοπίστηκαν ίχνη παιδόφιλων σε Γερμανία, Ρωσία, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Πολωνία, Σουηδία, Κίνα, Τσεχία, Ιράν, Ολλανδία, Ιταλία, Ελβετία, Βραζιλία, Περού, Βενεζουέλα, Ουκρανία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Κολομβία και Γεωργία, Λίβανο, Σρι Λάνκα, Αυστραλία, Καναδά, Πορτογαλία, Μεξικό, Μπαχάμες, Αυστρία, Σλοβενία και το Βέλγιο».
Στην Ελλάδα συνελήφθησαν συνολικά τρία άτομα που συμμετείχαν στο κύκλωμα και συγκεκριμένα ένας 34χρονος στη δυτική Αττική, ο 47χρονος παιδίατρος στα Γιάννενα και ένας 25χρονος φοιτητής στη Γλυφάδα. Οι τρεις συλληφθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι μετά την άσκηση δίωξης σε βάρος τους.
Η έρευνα ξεκίνησε μετά τη σύλληψη του 34χρονου, πέρυσι το Νοέμβριο. Οι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έμπαιναν στο πρόγραμμα εμφανιζόμενοι ως παιδόφιλοι, προκειμένου να παγιδεύσουν τους εμπλεκόμενους κι έτσι κατέληξαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.
Για την έρευνα ενεργοποιήθηκε το ειδικό πρόγραμμα TLO (λογισμικό σάρωσης ηλεκτρονικών ιχνών διακίνησης πορνογραφικού υλικού), που διαθέτει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον εντοπισμό ιχνών χρηστών του διαδικτύου που διακινούν παιδικό πορνογραφικό υλικό.
Όπως ανέφερε ο κ. Σφακιανάκης, αυτήν τη στιγμή η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαθέτει από τα καλύτερα μέσα διεθνώς, τα οποία συμβάλλουν αποτελεσματικά στην εξιχνίαση υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας. Ακόμη, πρόσθεσε ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση δόθηκε ειδική άδεια με δικαστικό βούλευμα για τη διαδικτυακή διείσδυση που οδήγησε στην παγίδευση των παιδόφιλων. Αυτό προβλέπεται, ήδη, από την ελληνική νομοθεσία, ενώ αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στη Βουλή και άλλος νόμος που επιτρέπει στην ΕΛΑΣ να εισέρχεται σε ιστοσελίδες που «ψαρεύουν» παιδιά από σχολεία.
Ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι η ΕΛΑΣ θα είναι πάντα σε ετοιμότητα για την προστασία των παιδιών. Επίσης, υπογράμμισε ότι το 93% των παιδόφιλων που κατεβάζουν υλικό πορνογραφίας είναι εν δυνάμει βιαστές. Σε ό,τι αφορά τα κέρδη από τη διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας από το διαδίκτυο, σημείωσε ότι υπολογίζεται πως ανέρχονται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ τον χρόνο. Με οικονομικούς όρους, πρόκειται για εγκληματική δραστηριότητα που βρίσκεται στην τρίτη θέση σε σχέση με το οικονομικό όφελος, μετά το εμπόριο όπλων και τα ναρκωτικά.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς σχολιάζει το γεγονός ότι και οι τρεις συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι και κυρίως ο παιδίατρος στα Γιάννενα, ο κ. Σφακιανάκης απάντησε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω αποφάσεις δικαστικών». Για το νομικό πλαίσιο υποστήριξε: «Έχουμε μία από τις καλύτερες νομοθεσίες στον κόσμο. Μας καλύπτει απόλυτα».