Θάνατος Καρέλι: Συνέχισα να τον χτυπάω αν και τον είχα λυπηθεί

Τέσσερις πρώην καταδρομείς - αλεξιπτωτιστές που υπηρετούσαν ως σωφρονιστικοί υπάλληλοι στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών, φέρονται να είναι εκείνοι που προκάλεσαν τα χτυπήματα που οδήγησαν στο θάνατο του βαρυποινίτη Ίλι Καρέλι. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες του αστυνομικού ρεπορτάζ, από τις ομολογίες των κατηγορουμένων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", οι 4 σωφρονιστικοί υπάλληλοι χρησιμοποίησαν πολεμικές λαβές για να ακινητοποιήσουν τον κρατούμενο ενώ αυτός ήταν δεμένος πισθάγκωνα.

Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. συνδυάζει τα όσα ομολογούν τμηματικά οι κατηγορούμενοι προκειμένου να συνθέσει μια πλήρη εικόνα του τι οδήγησε στο θάνατο του κρατουμένου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι φύλακες στη Νιγρίτα είχαν "προετοιμάσει" μια "υποδοχή με βασανιστήρια" για το βαρυποινίτη, ωστόσο δεν είχαν σκοπό να τον σκοτώσουν.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία ενός από τους φύλακες που λέει: "ήθελα να τον χτυπήσω. Τον λυπήθηκα, όμως, όταν τον είδα σε άθλια κατάσταση. Τον χτυπούσαν, όμως, όλοι οι άλλοι και το έκανα και εγώ, για να μην πουν ότι λιγοψύχησα".

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το αδίκημα για το οποίο θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στην ανακρίτρια είναι αυτό της διακεκριμένης περίπτωσης βασανισμού κρατουμένου που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο ανθρώπου. Κατά τις ίδιες πηγές, η πράξη αυτήν βαραίνει τόσο αυτούς που συνέβαλαν στην αποτρόπαια πράξη, όσο κι εκείνους που δεν απέτρεψαν και δεν παρέλειψαν να κάνουν τις οφειλόμενες ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί.

Στον κατάλογο των παραπάνω σωφρονιστικών υπαλλήλων δεν περιλαμβάνεται ο διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας, ο οποίος αντιμετωπίζει το πλημμέλημα της υπόθαλψης εγκληματία.