Τέσσερις αστυνομικοί, υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών, δικηγόροι και ένας πραγματογνώμονας τροχαίων ατυχημάτων, εμπλέκονται σε πολυμελές οργανωμένο κύκλωμα, που εξαπατούσε ασφαλιστικές εταιρείες με εικονικά τροχαία ατυχήματα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.
Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε μετά από μεθοδικές έρευνες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, αστυνομικοί της οποίας, κατά τη διάρκεια ευρείας επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, σε Αθήνα, Τροιζηνία, Χανιά και Ρέθυμνο, συνέλαβαν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, 13 μέλη του κυκλώματος.
Ως αρχηγικά στελέχη της σπείρας συνελήφθησαν ένας 44χρονος ιδιοκτήτης φανοποιείου και έκθεσης αυτοκινήτων στην Τροιζηνία και η 37χρονη σύζυγος του, τέσσερις αστυνομικοί, (ένας 48χρονος ανθυπαστυνόμος, δύο αρχιφύλακες 45 και 48 ετών και ένας 32χρονος αστυφύλακας) που υπηρετούν σε Αττική, Αίγινα και Κρήτη, μια 51χρονη υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών Πειραιά, δύο δικηγόροι 65 και 35 ετών, ένας 58χρονος πραγματογνώμονας ασφαλιστικών εταιρειών, μία 54χρονη ασφαλίστρια, ένας 49χρονος έμπορος αυτοκινήτων και ένα ακόμα άτομο, 53 ετών, που είχε το ρόλο του ψευδομάρτυρα, σε υποθέσεις που αφορούσαν τις απάτες.
Στην ίδια υπόθεση κατηγορούμενοι είναι ένας 47χρονος συνταξιούχος αστυνομικός, καθώς και ένας 45χρονος πραγματογνώμονας.
Σε βάρος όλων των παραπάνω σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απάτης, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης, παράβασης καθήκοντος και της νομοθεσίας περί όπλων και καταχραστών του Δημοσίου.
Σε ό,τι αφορά στον τρόπο δράσης της σπείρας, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 44χρονος αρχηγός της οργάνωσης προσέλκυε πελάτες μέσω διαδικτύου, στους οποίους υποσχόταν ότι επισκεύαζε δωρεάν στο φανοποιείο του οποιοδήποτε αυτοκίνητο και ταυτόχρονα αναλάμβανε την περαίωση κάθε χρονοβόρας διαδικασίας με τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Στη συνέχεια κατήρτιζε πλαστά δικαιολογητικά, με τα οποία παρουσίαζε ανύπαρκτες ζημιές στις ασφαλιστικές εταιρείες, εισπράττοντας παράνομα αποζημιώσεις.
Συγκεκριμένα, συμπλήρωνε με τους αστυνομικούς ψευδείς βεβαιώσεις ατυχημάτων και ύστερα, μαζί με την σύζυγο του και την 54χρονη ασφαλίστρια, κατήρτιζε πλαστές "φιλικού διακανονισμού" ή και υπεύθυνες δηλώσεις ατυχημάτων, με πλαστογραφημένες τις υπογραφές των οδηγών.
Αμέσως μετά οι δικηγόροι του κυκλώματος υπέβαλαν αγωγές σε βάρος των ασφαλιστικών εταιρειών, κρύβοντας όμως τα υποτιθέμενα τρακαρισμένα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι εταιρείες να ελέγξουν το αληθές της σύγκρουσης, το κόστος ζημιών, την αποκατάσταση τους κ.λπ.).
Με τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα πετύχαινε την καταβολή μεγάλων χρηματικών αποζημιώσεων, έως και 28.000 ευρώ ανά ατύχημα, ύστερα από τη δικαστική εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων.
Κατά την έρευνα εντοπίστηκαν περίπου 140 φάκελοι εικονικών ατυχημάτων, ενώ η οικονομική ζημιά που προκλήθηκε σε τουλάχιστον 27 ασφαλιστικές εταιρείες ξεπερνά το 1.300.000 ευρώ.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα δεν προέκυψε εμπλοκή υπαλλήλων ασφαλιστικών εταιρειών.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε, σε βάρος τους οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.
Σε βάρος των αστυνομικών διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.