Καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια καινούρια στοιχεία, αλλά και καινούρια ονόματα ατόμων που φέρονται να συνεργάζονταν με τα μέλη του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε στην Κρήτη.
Λογιστές του Ηρακλείου με μεγάλο έρεισμα και πελατολόγιο, φέρονται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα flashnews.gr, να είχαν ενεργή συμμετοχή, μαζί με τον αρχηγό του κυκλώματος, που έχει ήδη συλληφθεί, στις επιχειρήσεις και την οργάνωσή τους και το πώς θα νομιμοποιούσαν τα παράνομα έσοδά τους.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο Smurfing, μέσω χρηματοπιστωτικού συστήματος, κατακερματίζοντας τον όγκο των χρημάτων σε πολλές συναλλαγές κάτω από το νόμιμο όριο αναφοράς ή αναγνώρισης των 15.000 ευρώ.
Στην δικογραφία αναφέρονται περισσότερα από 30 ονόματα ατόμων που φέρονται να είχαν συνεργαστεί με τα μέλη του κυκλώματος σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Όπως, για παράδειγμα, το όνομα ενός νεαρού ασκούμενου δικηγόρου που έκανε πρακτική άσκηση στο γραφείο του δικηγόρου που είναι μέλος του κυκλώματος και ο οποίος παρείχε τις δικηγορικές τους γνώσεις σε συγκεκριμένη υπόθεση, για την οποία κατηγορούνται τα μέλη του κυκλώματος.
Ο αρχηγός του κυκλώματος φέρεται να είχε σχεδιάσει όλες τις κινήσεις του με κάθε λεπτομέρεια και φρόντιζε να έχει δίπλα του άτομα που να έχουν χρηματοοικονομικές γνώσεις ή να γνωρίζουν τι λέει ο νόμος για κάθε σχέδιό τους.
Μετά την δημοσιοποίηση της εξάρθρωσης του κυκλώματος οι αξιωματικοί της τοπικής Αστυνομίας δέχονται τηλεφωνήματα από απλούς πολίτες που δίνουν πληροφορίες κυρίως για την πλουσιοπάροχη ζωή που έκαναν κάποια από τα μέλη του κυκλώματος.
Πολυτελέστατα αυτοκίνητα, εξοχικά, που η αξία τους ξεπερνά τις 500.000 ευρώ, σκάφη αναψυχής, πανάκριβα ρούχα είναι χαρακτηριστικά στοιχεία που φανερώνουν ότι τα μέλη του κυκλώματος δεν έκρυβαν τα χρήματα που κέρδιζαν από τις παράνομες δραστηριότητες τους.
Kάποια από τα μέλη της κομπίνας φέρονται να έχουν και ακριβές προτιμήσεις στα κρασιά και δεν δίστασαν να δώσουν 2.000 ευρώ για ένα μπουκάλι κρασί.
Επίσης μεγάλα χρηματικά ποσά έδιναν και σε ξενοδοχεία είτε εντός της χώρας μας είτε σε ευρωπαϊκές πόλεις όπου πήγαιναν προκειμένου να εντοπίσουν τα θύματα τους.
Ανυποψίαστοι πολίτες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα ήταν οι "αχυράνθρωποι" που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος, προκειμένου να τα τοποθετούν ως διαχειριστές σε εταιρείες που συνέστησαν οι ίδιοι ή σε ήδη υπάρχουσες εταιρείες, τις οποίες εντόπιζαν με κριτήριο τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ακόμα και τον κίνδυνο χρεοκοπίας.
Με τον τρόπο αυτό τα μέλη του κυκλώματος απέφευγαν τον καταλογισμό φόρων αλλά και οικονομικών απαιτήσεων τρίτων στους ιδίους, ενώ παράλληλα διατηρούσαν τον αποκλειστικό έλεγχο και εκμετάλλευση των κερδών από τον κύκλο εργασιών των εταιρειών.
Ο εντοπισμός των "αχυράνθρωπων" γίνονταν από συγκεκριμένο μέλος της οργάνωσης, που ο ρόλος του επικεντρωνόταν αποκλειστικά και μόνο σε αυτό τον τομέα.
Οι "αχυράνθρωποι" "ψαρεύονταν" κυρίως από συσσίτια ενοριών. Τα πλησίαζαν τα μέλη της οργάνωσης και τους έταζαν μία θέση εργασίας σε καλή επιχείρηση και με καλό μισθό.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ατόμου, που αναζητάει η αστυνομία, καθώς εις βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον οικονομικό εισαγγελέα για χρέη στο δημόσιο της τάξεως των 250.000 ευρώ.
Το συγκεκριμένο είχε εντοπιστεί από τα μέλη της οργάνωσης στα συσσίτια της Αγ. Αικατερίνης και το τοποθέτησαν ως υπεύθυνο εταιρείας με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και τώρα φέρεται να οφείλει στο δημόσιο 250.000 ευρώ.
Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση 37χρονου κρεοπώλη από την Θες/νικη, ο οποίος για άγνωστους λόγους είχε δώσει τα στοιχεία της ταυτότητας του στον αρχηγό της οργάνωσης.
Με τα στοιχεία του ανυποψίαστου κρεοπώλη συστάθηκε εταιρία η οποία στην συνέχεια κήρυξε πτώχευση και τα χρέη του ιδιοκτήτη -που φέρεται να είναι ο 37χρονος κρεοπώλης- προς το δημόσιο ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ΕΥΡΩ.
Ο 37χρονος βρίσκεται ήδη κρατούμενος στις φυλακές των Χανίων και εκτίει ποινή φυλάκισης 37 ετών.