Εντάλματα σε βάρος πρώην προέδρων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μελών της διοίκησης της τράπεζας, μελών της επιτροπής δανειοδότησης, αλλά και επιχειρηματιών, που πήραν τα δάνεια, εκδόθηκαν από τον ανακριτή, Γεώργιο Ανδρεάδη, και την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράικου.
Από τους συνολικά είκοσι κατηγορούμενους, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στη δικογραφία για την υπόθεση δανειοδοτήσεων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ήδη έχουν συλληφθεί ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Μάριος Βαρότσης, και ο υψηλόβαθμος υπάλληλος του ΤΤ, Χαράλαμπος Γιαγκούδης.
Εντάλματα έχουν επίσης εκδοθεί για τον Έλληνα επιχειρηματία Κυριάκο Γριβέα, κάτοικο Λονδίνου με τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα.
Μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση είναι και ο έγκλειστος στον Κορυδαλλό για την υπόθεση της Proton Bank, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.
Η εισαγγελέας του τμήματος Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, ανέλαβε την υπόθεση και - σύμφωνα πάντα με τη Δικαιοσύνη - η τράπεζα ζημιώθηκε με το ποσό των επισφαλών δανειοδοτήσεων κατά 500.000.000 ευρώ. Τα δάνεια χορηγήθηκαν την περίοδο 2006-2011, ήταν ύψους 200.000.000, αλλά αφορούν και στην υπόθεση Καρούζου και σε άλλες 10 τράπεζες για 300.000.000 ευρώ.
Για την υπόθεση του ΤΤ, πορίσματα έχει καταρτίσει και η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και η Αρχή κατά του Ξεπλύματος. Τα πορίσματα της κεντρικής τράπεζας, πάντως, δεν εντοπίζουν όλες τις επισφάλειες, οι οποίες αναδεικνύονται από τη Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα για τους επιχειρηματίες, που έχουν δώσεις εγγυήσεις με την προσωπική τους περιουσία.
Το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος εντοπίζει ποια δάνεια ελήφθησαν από ορισμένους επιχειρηματίες, χωρίς να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις, ενώ μεταξύ των υπό σύλληψη επιχειρηματιών, είναι και ένα ζευγάρι που πήρε δάνειο 20.000.000 ευρώ.
Το σχετικό πόρισμα της Αρχής, αλλά και της Δικαιοσύνης, κάνει λόγο για δάνεια ανεπίδεκτα είσπραξης. Οι κατηγορίες είναι αυτές της απιστίας σε βάρος των στελεχών της τράπεζας, της συνέργειας σε απιστία για τους επιχειρηματίες και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Το ερώτημα, που απορρέει, είναι πώς μέσα στα ονόματα, που εμπλέκονται στην υπόθεση, υπάρχουν και επιχειρηματίες που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βάλει ως εγγύηση για τα δάνειά τους προσωπική περιουσία, γεγονός που αναφέρεται στα σχετικά πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Με επίσημη ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του ομίλου Demco, Δημήτρης Κοντομηνάς, δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία παρανομία και ότι η αλήθεια θα λάμψει.
Κοντομηνάς: Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας - Η αλήθεια θα λάμψει
Είχαν προηγηθεί σχόλια από το περιβάλλον του επιχειρηματία, αργά τη νύχτα, σύμφωνα με τα οποία "θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες", ενώ επισημαίνεται ότι "θα αποδειχθεί ότι δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά". Ειδικότερα, τονίζεται ότι το δάνειο έχει γίνει στο πλαίσιο της τραπεζικής πρακτικής και τραπεζικής νομιμότητας, με εγγυήσεις προσωπικές, που υπερβαίνουν κατά πολύ το μέγεθος του δανείου, σε αντίθεση με πολλά δάνεια μη εξυπηρετούμενα, που έχουν πάρει πολλοί άλλοι Έλληνες επιχειρηματίες.
"Ο κ. Κοντομηνάς βρίσκεται εδώ και τρεις ημέρες στο νοσοκομείο, δεν έχει ενημερωθεί για τίποτα ο ίδιος και δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί", ανέφερε επίσης το περιβάλλον του επιχειρηματία.
Αστυνομία: Τρεις συλλήψεις, επτά τα εντάλματα