Η αστυνομία είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο αποδράσεων

Για κρατουμένους, οι οποίοι δεν επιστρέφουν στις φυλακές χρησιμοποιώντας τις άδειες ως μέσο για να δραπετεύσουν, είχε προειδοποιήσει η αστυνομία τις δικαστικές αρχές και το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων

Η προειδοποίηση, την οποία είχε διατυπώσει τον περασμένο Ιούνιο η Διεύθυνση Ασφάλειας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έγραφε:

"Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στην υπηρεσία μας στοιχεία, ικανός αριθμός κρατουμένων που λαμβάνουν άδεια δεν επιστρέφουν στα σωφρονιστικά καταστήματα μετά τη λήξη αυτής και εξακολουθούν να συμμετέχουν ενεργά στη βαρύνουσα εγκληματικότητα, γεγονός που επιβαρύνει ιδιαίτερα τη δημόσια ασφάλεια της χώρας (επηρεάζουν σε αριθμό πολλαπλάσιο του αριθμού τους την εγκληματικότητα) και την επιχειρησιακή δράση της Ελληνικής Αστυνομίας (σπατάλη ανθρώπινων πόρων και μέσων επί μακρό χρονικό διάστημα για τον εντοπισμό και την εκ νέου σύλληψή τους), ενώ κλονίζει το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών".

Ενδοκυβερνητικές τριβές με φόντο την απόδραση

Η απόδραση έφερε στην επιφάνεια ενδοκυβερνητικές τριβές με το Νίκο Δένδια να αφήνει αιχμές κατά της δικαιοσύνης, υπεραμυνόμενος παράλληλα τη λειτουργία των αστυνομικών αρχών. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ανέφερε ότι παρήγγειλε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση, στην οποία προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός, των μελών του συμβουλίου των φυλακών, που χορήγησε την άδεια στον Χριστόδουλο Ξηρό. Ανέφερε, επίσης, ότι εντός 100 ημερών θα λειτουργήσει φυλακή υψίστης ασφαλείας για επικίνδυνους κακοποιούς και τρομοκράτες.

Τέλος, έκανε λόγο και για τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να μη χορηγούνται άδειες σε καταδικασμένους για τρομοκρατία.

Νωρίτερα, τόσο ο Νίκος Δένδιας όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, είχαν αφήσει αιχμές για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον υπουργό να σχολιάζει: “Η αστυνομία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Έχει οδηγήσει στη Δικαιοσύνη πολλούς από αυτούς, όμως πολλοί τρομοκράτες είναι ελεύθεροι. Είναι πολύ στενόχωρο αυτό που έγινε σήμερα".