Όπλο οι μολότοφ, παράνομες οι μάσκες αερίων, νόμιμα τα σπρέι

Σκληρότερη αντιμετώπιση απέναντι σε όσους ρίχνουν βόμβες μολότοφ επιφυλάσσει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.

Το νέο σχέδιο βρίσκεται υπό επεξεργασία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι βασικότερες επιδιώξεις του υπουργείου, είναι να βρεθεί νομική φόρμουλα ώστε η βόμβα μολότοφ να αντιμετωπιστεί ως όπλο. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει αυτομάτως σκληρότερη νομική αντιμετώπιση της κατασκευής, μεταφοράς και κατοχής της.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Επίκαιρα, οποιοσδήποτε συλλαμβάνεται να μεταφέρει μολότοφ θα πηγαίνει στη φυλακή μέχρι η υπόθεση του να εκδικαστεί.

Εξετάζεται και το σενάριο της νομιμοποίηση της χρήσης σπρέι ακινητοποίησης από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων σε περιόδους αυξημένων μέτρων ασφαλείας στους δρόμους της πρωτεύουσας και όχι μόνο.

Μέχρι σήμερα, η χρήση του σπρέι είναι παράνομη για ελληνικά σώματα ασφαλείας με εξαίρεση το Λιμενικό.

Οι σκέψεις των υπηρεσιακών σχεδιαστών περιλαμβάνουν και σχέδια "κοινωνικής συναίνεσης" στη χρήση τέτοιων σπρέι κατά τη διάρκεια έκρυθμων καταστάσεων, με το βασικό επιχείρημα ότι δε θα πλήττονται άνθρωποι που δε συμμετέχουν σε επεισόδια, όπως γίνεται με τη χρήση χημικών.

Νέοι σιδερένιοι φράχτες στην πρωτεύουσα σε κάθε διαδήλωση

Σύμφωνα με το περιοδικό, μελετάται ακόμα η παραγγελία και αγορά και άλλων κομματιών σιδερένιων φραχτών, για τουλάχιστον πέντε ακόμη σημεία εντός της πόλης των Αθηνών.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξετάζει ακόμη και την ποινικοποίηση της κατοχής και χρήσης της γνωστής μάσκας αερίων που φορούν τα άτομα που πρωτοστατούν στα επεισόδια αλλά το πρόβλημα είναι ότι τη φορούν και απλοί διαδηλωτές για να προστατευτούν από τα χημικά.