Τους φακέλους 8 εξαφανισμένων κοριτσιών έχει ανοίξει η Ιντερπόλ, καθώς θεωρεί ότι έχουν ομοιότητες με την υπόθεση της μικρής Μαρίας, η οποία βρέθηκε στον τσιγγάνικο καταυλισμό στα Φάρσαλα.
Τα ονόματα αυτών είναι Ντομίνικα Γκατζάρ, Γκαμπριέλα Φράνκο, Εμιλυ Γκουαμά και Γκαμπριέλα Ντάμ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, Λίζα Ιργουινκ από Καναδά, Νικόλα Σιέσκα και Σουζάνα Σιμπνιέσκα από την Πολωνία, αλλά ακόμη και η Φιόνα, από την Γαλλία, η οποία εξαφανίστηκε πριν από 5 χρόνια. Το κοριτσάκι αυτό φέρεται να έχει δολοφονηθεί από τους γονείς του, ωστόσο η σορός της δεν βρέθηκε ποτέ.
Το Χαμόγελο του Παιδιού έχει δεχτεί πάνω από 5.000 τηλεφωνήματα, καθώς βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές και την Ιντερπόλ.
Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα η 40χρονη αθίγγανη και ο σύντροφός της θα οδηγηθούν στον ανακριτή για να απολογηθούν.
Τα επικρατέστερα σενάρια σύμφωνα με την αστυνομία είναι δύο: Είτε ότι πρόκειται για μία αποτυχημένη αγοραπωλησία παιδιού είτε για απαγωγή. Στην πρώτη περίπτωση που θεωρείται και η επικρατέστερη μέχρι στιγμής, πιθανολογείται ότι έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, οι αθίγγανοι παρέλαβαν το παιδί και αφού δεν κατάφεραν να το πουλήσουν το κράτησαν.
Ανδρόγυνο εμφανίστηκε με βάσιμες υποψίες ότι η Μαρία είναι κόρη του
Ένα νεαρό ζευγάρι εμφανίστηκε στην αστυνομία στη Θεσσαλονίκη με βάσιμες υποψίες ότι η μικρή Μαρία, που βρέθηκε στον καταυλισμό τσιγγάνων στα Φάρσαλα, είναι το χαμένο τους παιδί. Το ζευγάρι ζητά να γίνει ειδική εξέταση DNA για να αποκαλυφθεί αν το μικρό κορίτσι είναι δικό τους παιδί.
Συγκεκριμένα, το εν λόγω ζευγάρι έφερε το 2009 στον κόσμο ένα κοριτσάκι, αλλά οι γιατροί τους είπαν ότι το παιδί γεννήθηκε νεκρό και το έθαψαν. Σύμφωνα όμως με τη συγκλονιστική μαρτυρία του πατέρα, όταν το ζευγάρι ζήτησε εκταφή, ανακάλυψε ότι το φέρετρο ήταν άδειο. Σημειώνεται ότι η μητέρα εκείνη την περίοδο ήταν ανήλικη.
Πλέον, ο πατέρας του βρέφους, υποστηρίζει ότι δεν το είδε ποτέ το παιδί, εκτιμά ότι έπεσε θύμα κυκλώματος αρπαγής βρεφών και ζητά να ανοίξει ξανά ο φάκελος της υπόθεσης.
"Είχαμε υπόνοιες ότι το δικό μας το παιδί είχε πέσει θύμα εμπορίας βρεφών και δεν είχε πεθάνει όπως αρχικά μας είχαν πει', αναφέρει χαρακτηριστικά ο πατέρας και προσθέτει: "Είχε γίνει εκταφή αλλά δε βρέθηκε ποτέ πτώμα. Και από τότε ψάχνουμε να βρούμε το παιδί μας". Ο ίδιος ισχυρίζεται επίσης ότι το παιδί τους είχε γεννηθεί το 2009 και πως υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία και χαρακτηριστικά τα οποία ερευνά η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και Λάρισας.
Στον ανακριτή οι φερόμενοι ως γονείς
Στην αυριανή δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των δύο αθίγγανων που παρουσιάζονταν ως γονείς της 5χρονης Μαρίας, έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της η Αστυνομία τής Λάρισας, στο πλαίσιο των συντονισμένων προσπαθειών που καταβάλλονται για τον εντοπισμό των φυσικών της γονέων. Η δημοσιοποίηση γίνεται κατόπιν εντολής εισαγγελέα, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση εντοπισμού της ταυτότητας της μικρούλας που βρέθηκε σε οικισμό Ρομά στα Φάρσαλα.
Αμείωτο εξακολουθεί να παραμένει και το διεθνές ενδιαφέρον για την υπόθεση, ενώ αναμένονται στη Λάρισα και συνεργεία ξένων μέσων ενημέρωσης. Οι κλήσεις τόσο προς την Αστυνομία της Λάρισας όσο και προς το «Χαμόγελο του Παιδιού» όπου φιλοξενείται η μικρή, συνεχίζονται επίσης με αμείωτο ρυθμό από ενδιαφερόμενους για την ταυτότητα του παιδιού.
Η αστυνομία συνεχίζει μεθοδικά τις έρευνες προς όλες τις πιθανές κατευθύνσεις σε συνεργασία και με διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με εξαφανίσεις ανήλικων παιδιών. Εκτός από τη διεθνή κινητοποίηση, οι αστυνομικές Αρχές σε συνεργασία με υγειονομικές Αρχές ξεκίνησαν εκτεταμένες έρευνες σε νοσηλευτικά ιδρύματα και υπηρεσίες για εμπόριο παιδιών. Θα ερευνήσουν πιστοποιητικά και έγγραφα ώστε να διαπιστωθεί η εγκυρότητά τους, ενώ οι ύποπτες υποθέσεις θα ελεγχθούν εξονυχιστικά. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείονται και εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις DNA.
Επίσης έχει σταλεί επείγον σήμα στην Interpol στο πλαίσιο συνεργασίας με τις βαλκανικές χώρες, προκειμένου η έρευνα να επεκταθεί. Εξάλλου, έχουν σταλεί τα στοιχεία του παιδιού ώστε και μέσω δημοτολογίων θα ψάξουν να βρουν τους βιολογικούς γονείς. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο ύπαρξης κυκλώματος τα μέλη του οποίου φέρνουν στην Ελλάδα έγκυες γυναίκες από τη Βουλγαρία για να γεννήσουν εδώ και στη συνέχεια τους πάρουν τα παιδιά για να τα πουλήσουν. Έρευνες θα γίνουν και σε μητρώα νοσοκομείων της Αττικής και της επαρχίας. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ερευνώνται και περιστατικά που είχαν καταγγελθεί παλιότερα, στην Αθήνα, για μωρά αλλοδαπών γυναικών, που γεννήθηκαν δήθεν νεκρά και όταν ανοίχτηκαν τα φέρετρα βρέθηκε άδεια.
Αύριο Δευτέρα, εξάλλου, πρόκειται να απολογηθεί στον ανακριτή, το ζευγάρι που κρατούσε τη Μαρία στον οικισμό Ρομά. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της αρπαγής ανηλίκου και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση.