άτω από τη ντουζιέρα η... πύλη εξόδου - Τα πολλαπλά τούνελ που είχαν σκάψει – Ο ρόλος του Αλκέτ Ριζάι
Οι λεπτομέρειες ενός απίστευτου αλλά και καλά οργανωμένου σχεδίου απόδρασης από τις φυλακές Δομοκού έρχονται στο φως. Όπως έγινε γνωστό χθες Τρίτη, οι φύλακες στο σωφρονιστικό κατάστημα του Δομοκού εντόπισαν τρύπα μεγάλου βάθους και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το μεγάλο σχέδιο απόδρασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το lamiastar ήταν ένας κρατούμενος των φυλακών που χάλασε το σχέδιο απόδρασης. Ο φυλακισμένος εντόπισε την τρύπα και κάλεσε το προσωπικό της φυλακής.
Η τρύπα βρισκόταν κάτω από την ντουζιέρα, σε κελί που κρατούνταν δύο αλλοδαποί, Αλβανικής και Πακιστανικής καταγωγής, στην πτέρυγα Α2. Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πτέρυγα που κρατείται ο διαβόητος εγκληματίας Αλκέτ Ριζάι.
Η πληροφορία ήταν συγκεκριμένα για στο κελί 18 της Α2 πτέρυγας όπου κρατούντα οι δύο ισοβίτες. Οι σωφρονιστικοί μπήκαν στο κελί και πήγαν στην ντουζιέρα. Οι κρατούμενοι είχαν κάνει πολύ καλή δουλειά, έβαζαν και έβγαζαν την ντουζιέρα χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος. Χωρίς να φαίνεται ,ακόμη και με προσεκτική έρευνα, πως η ντουζιέρα μετακινείται.
Κάτω από τη ντουζιέρα οι φύλακες βρήκαν μια τρύπα με διάμετρο 50 πόντων. Άνδρες της ΕΜΑΚ κατέβηκαν στην τρύπα με ειδικό εξοπλισμό. Σε βάθος 2 μέτρων εντοπίστηκε ένα μικρό οριζόντιο τούνελ που έφτανε περίπου τα δύο μέτρα. Για άγνωστο λόγο οι κρατούμενοι το είχαν εγκαταλείψει και συνέχισαν την προσπάθειά τους πιο βαθιά.
Λίγο πιο κάτω ο πυροσβέστης βρήκε ένα ακόμη οριζόντιο τούνελ, 6 περίπου μέτρων που όμως και αυτό είχε εγκαταλειφθεί.
Ο πυροσβέστης κατέβηκε ακόμη πιο χαμηλά στα 10 περίπου μέτρα όπου τελείωνε το κάθετο τούνελ. Εκεί βρέθηκαν τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν. Ένα φτυάρι και ένα φαράσι.
Από εκεί οι κρατούμενοι είχαν σκάψει ένα μεγάλο οριζόντιο τούνελ. Το συγκεκριμένο τούνελ ήταν πολύ στενό και ο πυροσβέστης δεν προχώρησε ωστόσο η εκτίμηση είναι πως ξεπερνά τα 35 μέτρα.
Είχαν ηλεκτρικό ρεύμα
Το σκάψιμο και η οργάνωση του σχεδίου πρέπει να είχε ξεκινήσει πριν από αρκετούς μήνες. Όλη αυτή η δουλειά δεν γινόταν στο σκοτάδι. Χρησιμοποιώντας διάφορα καλώδια από ηλεκτρικές συσκευές κατέβασαν στα τούνελ ηλεκτρικό ρεύμα και κατά διαστήματα είχαν τοποθετήσει λάμπες για να βλέπουν.
Τι έκαναν το χώμα
Μέσα στα τούνελ βρέθηκαν μικρές σακούλες με χώμα και η εκτίμηση είναι πως οι κρατούμενοι έριχναν το χώμα που έβγαζαν, στις λεκάνες από τις τουαλέτες.
Το οριζόντιο τούνελ δεν είχε σκαφτεί προς τον δρόμο που οδηγεί στις φυλακές αλλά προς τα χωράφια αφού προφανώς οι επίδοξοι δραπέτες φοβόντουσαν πως από την πλευρά του δρόμου θα γίνονταν πιο εύκολα αντιληπτοί από τους εξωτερικούς φρουρούς.
Ποιος έκανε τη δουλειά;
Οι δυο αλλοδαποί δήλωσαν πως αυτοί έκαναν όλο το σχέδιο απόδρασης και το σκάψιμο του τούνελ. Ωστόσο οι αρχές εκτιμούν πως υπήρχε τουλάχιστον ένας συνεργός, πιο μικρόσωμος από αυτούς καθώς οι δύο αλλοδαποί λόγω του όγκου τους δεν θα μπορούσαν να μπουν στο τελευταίο μεγάλο τούνελ. Οι υποψίες επικεντρώνονται και στον διαβόητο κακοποιό Αλκέτ Ριζάι, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει κάποια απόδειξη για τη συμμετοχή του ή το ρόλο του στο σχέδιο απόδρασης.
Πάντως το πιο πιθανόν είναι ότι κανείς δεν πρόλαβε να αποδράσει αφού στην καταμέτρηση που ακολούθησε δεν διαπιστώθηκε απουσία κάποιου φυλακισμένου.