Σε πολιτικό θέμα έχει εξελιχθεί η υπόθεση με την απάτη 9 εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ασχολείτο με αποναρκοθέτηση περιοχών.
Στην υπόθεση εμπλέκονται οκτώ άτομα, έχει ήδη προφυλακιστεί ο πρόεδρος της ΜΚΟ, δημοσιογράφος κατά το παρελθόν στην εφημερίδα "Εξόρμηση" Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, ενώ αντιμέτωπος με την κατηγορία της απιστίας είναι και ο Άλεξ Ρόντος, άλλοτε στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου και εδώ εγείρεται το πολιτικό ζήτημα.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Καθημερινή" μπλεγμένοι στην υπόθεση είναι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών και συγκεκριμένα, διπλωματικοί υπάλληλοι (εν ενεργεία και συνταξιούχοι) διετέλεσαν επικεφαλής των υπηρεσιών Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΔΑΣ) και Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, πάντως, αντέδρασε σε υψηλούς τόνους και το γραφείο του εξέδωσε σχετική ανακοίνωση: "Η προσπάθεια ορισμένων ΜΜΕ να εμπλέξουν δια της πλαγίας τον Γιώργο Παπανδρέου με την υπόθεση, δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Και σε κάθε περίπτωση, είναι περισσότερο από εμφανές, γιατί κόπτονται περί διαφάνειας εκείνοι που την καταπατούν καθημερινά, λόγω και έργω. Αλλά και αυτή τη φορά, όπως και όλες τις προηγούμενες, εκτίθενται".
Όσον αφορά την ίδια την απάτη, όπως διακριβώθηκε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ, οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποίησαν ως "όχημα" για την κακουργηματική απάτη τη ΜΚΟ η οποία χρηματοδοτήθηκε, κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2004, από το Ελληνικό Δημόσιο, για την πραγματοποίηση προγραμμάτων αποναρκοθέτησης σε τρίτες χώρες.
Ο κ. Ρόντος, με δήλωσή του στην εφημερίδα "Έθνος", εκφράζει έκπληξη για την εξέλιξη, καθώς, όπως λέει, δεν του ζητήθηκε από τις Αρχές να καταθέσει για την υπόθεση και προσθέτει ότι ακολούθησε πιστά τη διαδικασία που προβλεπόταν από ένα θεσμικό πλαίσιο που ήταν προβληματικό και ελλιπές, όπως ανέφερε.
Επιπλέον, μέρος των κονδυλίων που εκταμιεύονταν προς το "Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης" ξοδευόταν όχι για την υλοποίηση των προγραμμάτων αλλά για αγορές από σούπερ μάρκετ, πληρωμές σε εστιατόρια και άλλα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΜΚΟ απέκτησε μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών τέσσερα ακίνητα σε Αμπελοκήπους και Ρόδο, ενώ φέρεται να έμενε με την οικογένειά του σε μεζονέτα στα Βριλήσια αντί ενοικίου 5.000 ευρώ. Τα ακίνητα δεσμεύθηκαν με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, ενώ από τις άρσεις τραπεζικού απορρήτου σε λογαριασμούς του προέδρου και της συζύγου του δεν εντοπίστηκαν χρήματα.
Αντίθετα, η ΕΛ.ΑΣ δεν προχώρησε σε άρσεις τραπεζικού απορρήτου σε λογαριασμούς διπλωματικών υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών. Η εν λόγω Μη Κυβερνητική Οργάνωση διέκοψε τη λειτουργία της στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2013.