Οδηγίες από το ΚΕΠΚΑ για να ξεχωρίζουμε τα φρέσκα αλιεύματα
Καθώς ετοιμάζεται το σαρακοστιανό τραπέζι και ενώ εντατικοποιούνται οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών για τη διάθεση ασφαλών τροφίμων, δίνει
Χρήσιμες οδηγίες στους καταναλωτές για την αγορά σαρακοστιανών έδωσε μέσω του ρ/σ του ΑΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.), Μίλτος Κουμιώτης.
Όπως είπε στα φρέσκα θαλασσινά, προσέχουμε στην οσμή να υπάρχει μυρωδιά της θάλασσας, καθώς κάθε άλλη μυρωδιά πρέπει να μας κάνει επιφυλακτικούς. Ακόμη, τα φρέσκα θαλασσινά πρέπει να έχουν μία μικρή υποτυπώδη κίνηση, να έχουν γυαλιστερή επιφάνεια. Για τα κατεψυγμένα, πρέπει να συντηρούνται σε καταψύκτη σε θερμοκρασία -18 βαθμούς Κελσίου. Πρέπει να είναι καλά συσκευασμένα και να φέρουν πάνω όλες τις απαραίτητες ενδείξεις, όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΚΕ.Π.ΚΑ..
Σε μύδια, κυδώνια, στρείδια, γυαλιστερές πρέπει όταν τα αγοράζουμε, να είναι ζωντανά, δηλαδή να έχουν κλειστό κέλυφος. Ακόμη και λίγο να είναι ανοικτά, πρέπει μόλις τα αγγίξουμε να κλείνουν. Αν είναι ανοικτό και δεν κουνιέται, σημαίνει ότι δεν είναι ζωντανό. Επιπλέον, ο κ. Κουμιώτης επισημαίνει, ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) συστήνει για την προστασία των καταναλωτών από τον ιό της ηπατίτιδας Α΄, το μαγείρεμα των οστρακοειδών να γίνεται στους 90 βαθμούς και για περίπου 4 λεπτά.
Ο αντιπρόεδρος του ΚΕ.Π.ΚΑ. συστήνει στους καταναλωτές να επιλέγουν να κάνουν τις αγορές τους από εμπορικά καταστήματα, «να αποφεύγουν τυχαίους και άγνωστους πωλητές» και επισημαίνει ότι υπάρχει τέτοιο εύρος τιμών στην αγορά, που επιτρέπει στον καταναλωτή με την ανάλογη έρευνα να προσαρμόσει τις αγορές για το σαρακοστιανό τραπέζι στις ανάγκες και στην ...τσέπη του.