Την δική της απάντηση στην ανακοίνωση του συστήματος “Αριάδνη” για τη διασταύρωση στοιχείων και τη δήλωση αδειών γάμου και ταφής σε συμβολαιογράφους, όπως και κάθε άλλης οικογενειακής μεταβολής, έδωσε με δελτίο τύπου που εξέδωσε Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας. Ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει αποσπασματικές τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι στιγμής σε αυτόν τον τομέα, ενώ υποστηρίζει ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες το μόνο που πετυχαίνουν είναι η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.
Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:
Η ανακοίνωση του “Συστήματος Αριάδνη” από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για τον περιορισμό των παράνομων συντάξεων και επιδομάτων, έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά την ουσιαστική έλλειψη ψηφιακών υποδομών του Ελληνικού Δημοσίου και τη μη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η τεχνολογία, προκειμένου να επιβληθεί η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση στη χώρα.
Δεκαπέντε χρόνια το ελληνικό δημόσιο και οι πολιτικές ηγεσίες αγνοούν τις επισημάνσεις και τις προτάσεις μας για την ταχύτατη εξάλειψη του φαινομένου της διαφθοράς μέσα από την πλήρη ψηφιοποίηση του κράτους.
Όμως ακόμα και σήμερα, και παρά τις όποιες καλές προθέσεις, οι εξαγγελίες τέτοιων συστημάτων και η επιβολή μιας νέας γραφειοκρατικής και οικονομικής επιβάρυνσης για τους πολίτες, με τη χρήση συμβολαιογραφικών πράξεων γάμου, διαζυγίου και θανάτου, ως εργαλείο για την πάταξη του φαινομένου δείχνει την αποσπασματική αντιμετώπιση αυτών που τη σχεδίασαν και την πρότειναν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Ζητούμε άμεσα από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να συζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε από κοινού, ψηφιακά και χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις, το πρόβλημα.
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας έχει αποδείξει, διαχρονικά, ότι στηρίζει πρωτοβουλίες της πολιτείας, που κινούνται στην κατεύθυνση της μείωσης της γραφειοκρατίας, της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη και της πάταξης της διαφθοράς. Θέλουμε να επισημάνουμε με έμφαση, ότι καμία λύση δεν μπορεί να δοθεί, όπως δυστυχώς έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, όταν η πολιτεία δεν αξιοποιεί έγκαιρα και ουσιαστικά τη μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρήσεων του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.