Τι λέει ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας για την ασφάλεια σχολείων, νοσοκομείων κ.ά.
Την επιτακτική ανάγκη να ελεγχθούν όλα τα δημόσια κτίρια υπογράμμισε ο καθηγητής σεισμολογίας, και πρόεδρος της επιτροπής εκτιμήσης σεισμικού κινδύνου Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, μετά και το πρόσφατο σεισμό της Σταμάτας που ταρακούνησε την Αθήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής ο κ. Μακρόπουλος, τα κτίρια του Δημοσίου ανέρχονται περίπου στις 87.000. Στα κτίρια αυτά συμπεριλαμβάνονται και υποδομές που δέχονται καθημερινά μεγάλο αριθμό πολιτών όπως νοσοκομεία, σχολεία, υπηρεσίες ανοικτές στο κοινό (πχ. εφορίες), δικαστήρια, κ.ά.
Μέχρι το 2010, είχαν ελεγχθεί περίπου 10.000 και τα επόμενα χρόνια έφτασαν στις 15.000. Τα κτίρια αυτά θα πρέπει να ελεγχθούν από τους μηχανικούς της τοπικής αυτοδιοίκησης έστω και οπτικά είπε ο καθηγητής.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, λοιπόν, λιγότερο από 1 στα 4 δημόσια κτίρια, έχει περάσει από αντισεισμικό έλεγχο.
Τα ίδια στοιχεία αποκαλύπτει και νυν πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Ωστόσο, ο κ. Λέκκας εμφανίζεται καθησυχαστικός καθώς, όπως λέει, τα περισσότερα κτίρια που δεν έχουν ελεγχθεί «...δεν αποτελούν και προτεραιότητα για έλεγχο. Παρόλα αυτά όλος ο δομημένος ιστός της Ελλάδας συμπεριφέρεται πολύ θετικά σε σχέση με τους σεισμούς που υφίστανται και αυτό το βλέπουμε και από τους τελευταίους σεισμούς που είχαμε». «Υπάρχουν και δημόσια κτίρια που είναι πάρα πολλά σε όλη την Ελλάδα στα οποία δεν έχει γίνει έλεγχος, αλλά δεν χρειάζεται να γίνει και έλεγχος γιατί είτε είναι αποθήκες είτε κτίρια που δεν φιλοξενούν κόσμο, είτε είναι κτίρια που δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία» προσθέτει.
«Εκεί πια δεν χρειάζεται να έχουμε ελέγχους κάθε τόσο, ενώ σε κτίρια ιδιαίτερης σημασίας σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια κτλ, κτίρια δηλαδή που συναθροίζεται κόσμος, θεωρώ ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Η αντισεισμική επάρκεια των κτιρίων γενικά στον ελληνικό χώρο είναι επίσης σε καλό επίπεδο και η αντισεισμική τους θωράκιση είναι ακόμα και για μεγάλους σεισμούς», πρόσθεσε.
Ο Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε συγκεκριμένα: «Στους προηγούμενους σεισμούς ενδεικτικό της αντισεισμικής επάρκειας των κτιρίων στον ελληνικό χώρο ήταν ότι στους τελευταίους σεισμούς δεν είχαμε ιδιαίτερες επιπτώσεις. Δεν είχαμε κάποιες καταρρεύσεις. Θεωρώ πως και τα δημόσια και τα ιδιωτικά κτίρια έχουν επάρκεια αντισεισμικής θωράκισης και οι αντοχές τους είναι για πολύ μεγάλους σεισμούς. Έλεγχος στα κρίσιμα κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία κτλ γίνεται σχεδόν κάθε διετία-τριετία».
Αξίζει να τονιστεί πως ο αντισεισμικός κανονισμός είναι του 1997 και αναθεωρήθηκε το 2004. Ακόμα όμως και αν ένα κτίριο είναι φτιαγμένο με τον κανονισμό του 1984 είναι και πάλι ασφαλές, δεν είναι κτίριο που κινδυνεύει. Απλά βελτιώνονται οι κανονισμοί επειδή πρέπει να βελτιώνονται, μας επισημάνθηκε.