Πώς θα κινηθούν αύριο τα μέσα μεταφοράς
Απεργία έχουν κηρύξει για αύριο, Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι αντιδρώντας στις αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή και περιλαμβάνει τη μεγάλη πλειονότητα των μέτρων που εκκρεμούν για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.
Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα.
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν οι ανατροπές που φέρνει η ρύθμιση για την αλλαγή του τρόπου λήψης απεργιακών αποφάσεων από τα πρωτοβάθμια σωματεία.
Μέχρι στιγμής η ΓΣΕΕ, έχει στείλει επιστολή στους βουλευτές και καλεί σε συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας το απόγευμα της Δευτέρας ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας για τη Δευτέρα, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Συγκεκριμένα η ΑΔΕΔΥ κήρυξε στάση Εργασίας σε όλο το Δημόσιο τη Δευτέρα, 15 του Ιανουαρίου 2018, από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου. Ταυτόχρονα, οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:30μμ την ίδια μέρα στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή.
Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς αύριο Παρασκευή 12 Ιανουαρίου
- Χωρίς μετρό η Αθήνα αφού 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι.
- Σε 24ωρη απεργία «κατεβαίνουν» και οι εργαζόμενοι στο τραμ, που δεν θα κινηθεί καθόλου αύριο. 24ωρη έχουν προκηρύξει και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ.
- Ο ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ) θα έχει στάση εργασίας από τις 12.00 μέχρι και τις 15.00.
Χωρίς γιατρούς τα νοσοκομεία
Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προκηρύσσει 24ωρη απεργία την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το οποίο καταργεί το δικαίωμα της απεργίας στα Πρωτοβάθμια Σωματεία.
Την απεργία της ΕΙΝΑΠ στηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και καλεί τα μέλη του να λάβουν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση της 12ης Ιανουαρίου.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης τα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά θα λειτουργούν με ιατρικό προσωπικό ασφαλείας εξυπηρετώντας μόνον έκτακτα περιστατικά.
ΣΕΒ: Το πολυνομοσχέδιο περιέχει μακροχρόνια αιτήματα της επιχειρηματικής κοινότητας
Ικανοποίηση για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου εκφράζει ο ΣΕΒ.
«Το πολυνομοσχέδιο περιέχει, κυρίως, παρεμβάσεις που αφορούν σε μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα που, κατά κανόνα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αποτελούν μακροχρόνια αιτήματα της επιχειρηματικής κοινότητας και εκσυγχρονίζουν το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας, των αγορών, της κοινωνικής πολιτικής, της διοικητικής μηχανής» επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την Τρίτη αξιολόγηση που έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Ιδιαίτερα θετικά κρίνει ο ΣΕΒ τις ρυθμίσεις για την εξορυκτική βιομηχανία, τα επιχειρηματικά πάρκα, τους πλειστηριασμούς, την αγορά ενέργειας, την εφοδιαστική αλυσίδα, την κτηματογράφηση, τις απαλλοτριώσεις, τη μεταφορά 14 ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο και τις ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Επίσης χαρακτηρίζει εξαιρετικά θετική την πρόβλεψη για εφεξής αποκλειστική υποχρεωτική διενέργεια των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικό τρόπο «καθώς αναμένεται να αυξήσει την διαφάνεια αλλά και την ταχύτητα της διαδικασίας και να συμβάλει στην συρρίκνωση του φαινομένου ανάπτυξης στρατηγικών κακοπληρωτών που πλήττει την οικονομία και την αγορά».
Επιφυλάξεις εκφράζει ωστόσο αναφορικά με τις ρυθμίσεις για την αδειοδότηση, την αποζημίωση φαρμάκων καθώς και την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, όπως και για τις παραπομπές σε Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις.
Για τη διάταξη περί απεργιών ο ΣΕΒ σχολιάζει ότι «αποτελεί οριακή θετική μεταβολή στον τρόπο λήψης αποφάσεων για την κήρυξη απεργιών στο πλαίσιο του εκδημοκρατισμού των σχετικών διαδικασιών που προβλέπει ο συνδικαλιστικός νόμος» και ζητά συνολική επανεξέταση του συνδικαλιστικού νόμου.
Το υπερπρονόμιο των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης θεωρείται αιτιολογημένο, τονίζεται ωστόσο ότι «η υπερ- προτεραιότητα που παρέχεται προς ένα μέρος, δεν πρέπει να καθίσταται τελικά υπέρμετρα άνιση ως προς τα υπόλοιπα, αλλά εξίσου σημαντικά μέρη και να μην λειτουργεί ως αντικίνητρο για επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξυγίανση και διάσωση των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κρίση».
Τέλος ο ΣΕΒ κάνει λόγο παλινδρόμηση κυβέρνησης και Θεσμών με το «ξήλωμα» ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της ΑΑΔΕ και την υπαγωγή τους στον έλεγχο του Υπουργού Οικονομικών, ρύθμιση που αφήνει περιθώρια για «πολιτικοποίηση» των φορολογικών ελέγχων και έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη διάκριση εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.