Συνελήφθησαν οκτώ άτομα
Κέρδη που ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ, είχε αποκομίσει κύκλωμα πλαστογράφων, το οποίο προμήθευε «τοις χονδρικοίς», διακινητές μεταναστών από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Η εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, στο πλαίσιο επιχειρησιακής δράσης του προγράμματος EMPACT της EUROPOL, με την κωδική ονομασία «YEHYA».
Για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης, παρασχέθηκε εξειδικευμένη αναλυτική υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Παράνομη Διακίνηση Ανθρώπων (European Migrant Smuggling Centre - EMSC), που εξασφαλίσθηκε μέσω της μόνιμης παρουσίας των εμπειρογνωμόνων της, στο γραφείο της EUROPOL στον Πειραιά και τη χρήση του κινητού γραφείου επιχειρήσεων του Οργανισμού, για την ανταλλαγή πληροφοριών όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η έρευνα εξελίχθηκε σε δύο φάσεις: κατά την πρώτη φάση, το διήμερο 14-16 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός ταξιδιωτικών εγγράφων.
Κατά τη δεύτερη φάση, και μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 19-20 Δεκεμβρίου 2017, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν συνολικά οκτώ άτομα, εκ των οποίων επτά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (τρεις Ιρακινοί, ένας Αλβανός, ένας Σύρος, ένας Μπαγκλαντεσιανός και μία ημεδαπή), μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, καθώς και ένας επιπλέον υπήκοος Ιράκ, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για απόπειρα ληστείας.
Αρχηγικά μέλη της οργάνωσης ήταν ένας Ιρακινός και ένας Αλβανός. Ο πρώτος έκλεινε τις συμφωνίες με τους διακινητές και τους προμήθευε με τα πλαστά ή πλαστογραφημένα έγγραφα, ενώ ο Αλβανός φρόντιζε για την εξασφάλιση εγγράφων που πλαστογραφούσαν.
Οι συναντήσεις με τους διακινητές γίνονταν σε καφετέρια του κέντρου της Αθήνας, κοντά σε διαμέρισμα που το κύκλωμα χρησιμοποιούσε ως «καβάντζα», και πουλούσαν σε «τιμές χονδρικής» τα ταξιδιωτικά έγγραφα στους διακινητές, από 100 έως 240 ευρώ.
Σε έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, εκτός των άλλων, 19.040 ευρώ, 100 δολάρια ΗΠΑ, 123.250 δηνάρια Ιράκ και 30 λίρες Τουρκίας, ενώ επίσης κατασχέθηκαν διαβατήρια, ταυτότητες άδειες παραμονής αλλοδαπών, σφραγίδες, τρεις ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ένα πολυμηχάνημα, 18 κινητά τηλέφωνα, υλικά πλαστογράφησης και πλαστικοποίησης και δύο αυτοκίνητα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.