Δυο νέα προϊόντα με προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις έβαλε η Κομισιόν στον σχετικό κατάλογο
Ένα ελληνικό προϊόν και συγκεκριμένα το μελεκούνι της Ρόδου προστατεύονται στο εξής από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) έβαλε σήμερα στον κατάλογό της με τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ).
Εκτός από το ροδίτικο Μελεκούνι, στη λίστα μπήκε και η ιταλική «Lenticchia di Altamura».
Τι είναι το Μελεκούνι
Το «Μελεκούνι» είναι ένα γλύκισμα, που μοιάζει κάπως με το γνωστό μας παστέλι. Συνηθέστερα παράγεται σε σχήμα ρόμβου που παράγεται στη Ρόδο. Το Μελεκούνι φτιάχνεται κυρίως από σουσάμι και μέλι, μπαχαρικά, αμύγδαλα ή και φλούδα/ χυμό εσπεριδοειδών.
Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις «μέλι» και «κουννί» που σημαίνει «σπόρος» στην τοπική διάλεκτο της Ρόδου. Το «Μελεκούνι» διαφέρει από τα άλλα παρεμφερή προϊόντα χάρη στην αποκλειστική χρήση μελιού και όχι γλυκαντικών ουσιών κατά την παραγωγή του.
Μαζί με την ιταλική «Lenticchia di Matera» (ένα είδος φακής), το μελεκούνι θα προστεθεί στα περισσότερα από 1415 ήδη προστατευόμενα προϊόντα, ο κατάλογος των οποίων είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων DOOR.