Το πρόγραμμα σας δίνει και πιστοποίηση στην παροχή Α' βοηθειών
Πώς δίνουμε τις πρώτες βοήθειες σε τραυματίες τροχαίων ατυχημάτων; Πώς λειτουργεί ο εξωτερικός απινιδωτής; Ποιες είναι οι ενέργειες, με τις οποίες μπορεί να σωθεί ένα θύμα πνιγμού που έχει χάσει τις αισθήσεις του;
Μία πρωτοποριακή πλατφόρμα παρακολούθησης ηλεκτρονικών μαθημάτων πρώτων βοηθειών ανέπτυξαν ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) και η εταιρεία e-learning SQLearn, με στόχο οι ενδιαφερόμενοι να εκπαιδευτούν στην παροχή πρώτων βοηθειών στους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν ανάγκη.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 700.000 άνθρωποι παθαίνουν ανακοπή και μόλις το 5% με 10% επιβιώνει μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, ενώ παρέχοντας έγκαιρη βοήθεια το ποσοστό των επιζώντων μπορεί να ξεπεράσει το 60%. Την ίδια ώρα, το 80% των γενικών ατυχημάτων συμβαίνουν μέσα στο σπίτι, με κυριότερα τα εγκαύματα και τις πτώσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εκμάθηση των πρώτων βοηθειών κρίνεται αναγκαία από τον γενικό πληθυσμό. Όπως επισήμανε, κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Αντώνης Αυγερινός, στόχος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι «η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, η ενδυνάμωση του εθελοντικού ρεύματος που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε φαινόμενα περιθωριοποίησης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Στο πλαίσιο της δυναμικής αυτής εντάσσεται και η συγκεκριμένη συνέργεια». Οι πρώτες βοήθειες είναι για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό «ένα καθήκον ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος και πρέπει να είναι προσβάσιμες στον οποιονδήποτε, όπου και αν βρίσκεται» πρόσθεσε.
Ο ΕΕΣ Σταυρός εκπαιδεύει κάθε χρόνο περίπου 20.000 άτομα, με συνεργασίες, όπως με την Ελληνική Αστυνομία και το Γενικό Επιτελείο Στρατού.
Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας SQLearn, Σπύρος Γκούμας, ο οποίος ανέλαβε την ανάπτυξη του λογισμικού και την παραγωγή του πολυμεσικού εκπαιδευτικού υλικού, παρατήρησε ότι «βρισκόμαστε στην αρχή μίας επανάστασης, της συνεχιζόμενης και εξ αποστάσεως κατάρτισης, μία ανάπτυξη που θα είναι ραγδαία τα επόμενα χρόνια, καθώς προσφέρει άμεση και γρήγορη πρόσβαση από το μέσο που όλοι έχουμε μαζί μας, δηλαδή το κινητό μας τηλέφωνο.
Το πρόγραμμα «Βασική Υποστήριξη Ζωής» απαρτίζεται από τέσσερις ενότητες: Βασική υποστήριξη ζωής σε ενήλικες, βασική υποστήριξη ζωής σε παιδιά και βρέφη, χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και αντιμετώπιση πνιγμού. Απευθύνεται, δε, σε μεμονωμένους ενήλικες, αλλά και σε κάθε εταιρεία ή οργανισμό που θέλει να καταρτίσει το προσωπικό του.
Οι χρήστες εισέρχονται στην ιστοσελίδα www.redcross-elearning.gr και αφού λάβουν τον μοναδικό κωδικό τους κάνουν την εκπαίδευση από τον χώρο και κατά τις ώρες που επιθυμούν. Η επιτυχής ολοκλήρωση και των σχετικών τεστ οδηγεί στην παροχή πιστοποίησης από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
Η πλατφόρμα περιλαμβάνει πλήθος καινοτόμων στοιχείων, όπως η διαδραστικότητα, η συμμετοχή του εκπαιδευόμενου μέσα από την επιλογή κατάλληλων απαντήσεων και ενεργειών σε συγκεκριμένα περιστατικά και η αυτοαξιολόγηση. Επιπλέον, ο τρόπος ανάπτυξης του εκπαιδευτικού υλικού στηρίζεται σε παραδείγματα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητά μας.
Η χρήση της πλατφόρμας γίνεται επί πληρωμή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα παρέχει την εκπαίδευση δωρεάν.