Αίσθηση προκαλεί ο εντοπισμός ενός πιστολιού CZ αλλά και μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλικών - Διαψεύδει τα περί επικείμενης επίθεσης εν όψει Ερντογάν ο Τόσκας
Με βάση τον Αντιτρομοκρατικό νόμο ερευνάται η υπόθεση της σύλληψης των 9 Τούρκων στο Νέο Κόσμο και την Καλλιθέα. Οι συλληφθέντες ανήκουν στην οργάνωση DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο)., που έγινε διαβόητη όταν εισέβαλαν στο γραφείο του Τούρκου εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, στις 31 Μαρτίου του 2015, τον κράτησαν όμηρο και τελικά έπεσε νεκρός. Ο Κιράζ χειριζόταν την υπόθεση του θανάτου του 15χρονου διαδηλωτή Μπερκίν Ελβάν ο οποίος τραυματίστηκε στη διάρκεια συγκρούσεων με την τουρκική αστυνομία, στην καταστολή των διαδηλώσεων στο Πάρκο Γκεζί και έχασε τη ζωή του 270 μέρες αργότερα, υποκύπτοντας στο νοσοκομείο.
Οι 9 Τούρκοι οδηγούνται στη Δικαιοσύνη. Όπως ανακοινώθηκε από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σχηματίστηκε ήδη δικογραφία σε βάρος των συλληφθέντων.
Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του ενός από τους συλληφθέντες εκκρεμούσε εθνικό ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή του σε παλαιότερη υπόθεση. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υπόθεση του ταχύπλοου που είχε κατασχεθεί στις Οινούσσες τον Ιούλιο του 2013, γιατί μετέφερε βαρύ οπλισμό που προοριζόταν για την Τουρκία και συγκεκριμένα για την DHKP-C.
Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, εκτός των άλλων, στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα πιστόλι CZ.
Στα τρία διαμερίσματα που έγιναν το πρωί οι συλλήψεις των παραπάνω, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: μεγάλος αριθμός τεχνολογικού και ψηφιακού υλικού, εκρηκτικά καθώς και υλικά για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.
Τα παραπάνω ευρήματα προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση στην ελληνική Αντιτρομοκρατική καθώς οδηγούν στην υπόθεση ότι οι συλληφθέντες σχεδίαζαν κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα στο ελληνικό έδαφος. Ενώ η συγκυρία με την έλευση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, δεν θεωρείται τυχαία.
Εξάλλου η DHKP-C έχει βάλει στο στόχαστρο το καθεστώς Ερντογάν αλλά και τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο.
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που γίνονται συλλήψεις μελών της DHKP-C στην Ελλάδα. Από το 2011 έχουν γίνει συλλήψεις μελών του στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης (Οκτώβριος 2011), σε σκάφος με όπλα και πυρομαχικά στα ανοιχτά των Οινουσσών (Ιούλιος 2013), σε διαμέρισμα στην περιοχή του Γκύζη (Φεβρουάριος 2014), αλλά και μια «περίεργη» απέλαση υπόπτου στις 30 Μαΐου του 2013, στην οδό Σόλωνος.
Τόσκας: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προετοίμαζαν επίθεση για την επίσκεψη Ερντογάν
Δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα των διαμερισμάτων όπου διέμεναν οι εννέα Τούρκοι υπήκοοι που συνελήφθησαν το πρωί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, και τόνισε πως η αστυνομία ψάχνει και άλλους χώρους στο κέντρο της Αθήνας.
Δική μας ήταν η επιχείρηση, ανέφερε ο υπουργός, και υπογράμμισε πως δεν υπήρξε συνεργασία με αρχές άλλου κράτους ούτε υπήρχαν πληροφορίες από τις τουρκικές αρχές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να μας προσανατολίζουν στο ότι τα άτομα που συνελήφθησαν σήμερα προετοίμαζαν επίθεση για την επίσκεψη του Ερντογάν στη χώρα μας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Η Ελληνική Αστυνομία δεν δουλεύει ευκαιριακά, αλλά με σύστημα», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας. «Δουλεύει με βάση ενδείξεις για την αντιμετώπιση παράνομων ενεργειών. Έχουν εξεταστεί οι χώροι που ζούσαν οι συλληφθέντες, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα τρία διαμερίσματα. Υπάρχουν κάποια υλικά που μπορούν να δημιουργήσουν εκρηκτικά εμπορικού τύπου, χαμηλής έντασης. Πάντως, οι έρευνες συνεχίζονται».
Όσον αφορά σε έναν από τους εννέα Τούρκους υπηκόους που συνελήφθησαν σήμερα, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι σε βάρος του υπήρχε ένταλμα σύλληψης, ενώ είχε εμπλοκή στην υπόθεση της Χίου, το 2013. Επισήμανε ακόμη, ότι δεν έχει αποδειχθεί, έως τώρα τουλάχιστον, ότι οι συλληφθέντες ανήκουν σε συγκεκριμένη οργάνωση. «Οι συλληφθέντες δεν είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμοι», πρόσθεσε. «Είναι ευχαριστημένοι από τις συνθήκες κράτησης. Παρέβησαν το νόμο και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».
Ποια είναι η οργάνωση DHKP-C
Εκτός από την αιματηρή ομηρεία του εισαγγελέα Κιράζ, η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλαπλές επιθέσεις καμικάζι στην Τουρκία, μεταξύ αυτών και το χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία. Η επικεφαλής της διοικητής της DHKP-C στην Κωνσταντινούπολη, Ασουμάν Ακτσά, είχε συλληφθεί με την κατηγορία πως σχεδίαζε τη δολοφονία του Ερντογάν αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερη αφού στο δικαστήριο δεν παρουσιάστηκαν επαρκή επιβαρυντικά στοιχεία.
Η DHKP-C αυτοπροσδιορίζεται ως κομμουνιστική, μαρξιστικής-λενινιστικής θεωρίας με δηλωμένη αντι-ιμπεριαλιστική στάση ενώ τάσσεται κατά των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και άλλων συναφών διεθνών οργανισμών. Καταγγέλλει πως οι κυβερνήσεις του Ερντογάν είναι «μαριονέτες» της Δύσης.
Πολλές φορές τους έχουν αποδοθεί σχέσεις με τους Κούρδους του PKK αλλά οι σχέσεις των δυο οργανώσεων είναι κατά βάσιν εχθρικές. Η DHKP-C σαμποτάρισε την εκλογή στο τουρκικό κοινοβούλιο του φιλοκουρδικού, αριστερού κόμματος HDP -οι ηγέτες, βουλευτές και δήμαρχοι που έχει εκλέξει βρίσκονται στη φυλακή στο πλαίσιο των συλλήψεων που ακολούθησαν το πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου του 2016.