Συνθήκες σημαντικών δημοσιονομικών περιορισμών, μολονότι οι δαπάνες υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών
Σημαντικές προκλήσεις στο ελληνικό σύστημα υγείας παρά τις μεταρρυθμίσεις έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική έκθεση που δημοσιεύει σήμερα στο πλαίσιο των προφίλ υγείας των 28 κρατών-μελών.
Σύμφωνα με την 20σέλιδη έκθεση για την Ελλάδα μια από τις βασικές «αιτίες ανησυχίας» είναι η επάρκεια χρηματοδότησης του συστήματος υγείας εξαιτίας «της πίεσης στις δημόσιες δαπάνες, της μειούμενης βάσης εσόδων του συστήματος ασφάλισης υγείας και του ήδη υψηλού ποσοστού ιδιωτικών δαπανών». Όπως εξηγείται, το σύστημα υγείας λειτουργεί υπό συνθήκες σημαντικών δημοσιονομικών περιορισμών, μολονότι με τα συστήματα υποχρεωτικών επιστροφών οι δαπάνες υπερβαίνουν στην πράξη τον προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Ο μηχανισμός αυτός χαρακτηρίζεται ως «κομβικής σημασίας» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το δημόσιο σύστημα μπορεί να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες, ιδίως επειδή τα ποσοστά χρήσης του αυξάνονται και η ικανότητα των νοικοκυριών να αγοράζουν υπηρεσίες ιδιωτικής περίθαλψης έχει μειωθεί από τότε που άρχισε η κρίση.
Επιπλέον, στην έκθεση σημειώνεται ότι οι άμεσες πληρωμές από τους ασθενείς είναι «παραδοσιακά πολύ υψηλές» στην Ελλάδα και, πρόσφατα, έχουν αυξηθεί κι άλλο, γεγονός που συνιστά αυξανόμενη οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς. Η καταπολέμηση των εκτεταμένων άτυπων αμοιβών, της φοροδιαφυγής με την παροχή υπηρεσιών υγείας χωρίς απόδειξη, καθώς και άλλων μορφών σπατάλης και διαφθοράς (π.χ. στη σύναψη συμβάσεων για προμήθειες) στον χώρο της υγείας συνιστούν επίσης διαρκή πρόκληση, σύμφωνα με την Επιτροπή.
Εξάλλου, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στον σχεδιασμό και την ορθολογική κατανομή των πόρων υγειονομικής περίθαλψης, κάτι που έχει επιπτώσεις στην αποδοτικότητα και την πρόσβαση. Ειδικότερα, υπάρχει μεγάλη ανισορροπία στην κατανομή των υλικών πόρων και του ιατρικού προσωπικού μεταξύ αστικών κέντρων και αγροτικών περιοχών, καθώς και μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στα πολύ υψηλά καταγραφόμενα επίπεδα μη ικανοποιούμενης ανάγκης για ιατρική περίθαλψη -το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Αναφορικά με τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει πως στράφηκαν προς τις δομές, το κόστος και την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν μακροχρόνιες αδυναμίες.