«Όχι» από το Συμβούλιο της Επικρατείας στους συγγενείς που προσέφυγαν
«Όχι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας σε αποζημίωση ύψους 950.000 ευρώ που διεκδικούσαν από το Δημόσιο οι συγγενείς 85χρονης κτηνοτρόφου η οποία βρήκε τραγικό θάνατο μετά από επίθεση που δέχτηκε από την προστατευόμενη καφέ αρκούδα το 2003 στο Μέτσοβο.
Η άτυχη γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή από το σύζυγό της 5 χλμ. από το κοντινότερο χωριό και 500 μέτρα από την καλύβα που έμεναν μαζί με τα ζώα τους. Από την ιατροδικαστική έκθεση προέκυψε ότι ο θάνατος της 85χρονης επήλθε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που προκλήθηκαν από πόδι αρκούδας.
Ο σύζυγος και τα δυο παιδιά της προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση για ψυχική οδύνη υποστηρίζοντας ότι οι φορείς του Δημοσίου δεν είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα (απόλυτη αδράνεια) για την προστασία του αγροτικού πληθυσμού (ανθρώπινης ζωής) ο οποίος διαβιεί με τις αρκούδες.
Η αίτησή τους απορρίφθηκε σε όλους τους βαθμούς της Δικαιοσύνης με το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να κρίνει πως είχαν ληφθεί από τους φορείς του Δημοσίου όλα τα αναγκαία μέτρα σε εφαρμογή των Ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι δικαστές είχαν ληφθεί και προληπτικά μέτρα για την επιβίωση της φαιάς άρκτου και την αποτροπή των ζημιών στο ζωικό και φυτικό περιβάλλον, αλλά και για την προστασία των κατοίκων. Συγκεκριμένα, φυτεύτηκαν δωρεάν 100.000 οπωροφόρα δένδρα για την εξεύρεση τροφής, διατέθηκαν 183 ηλεκτροφόρες περιφράξεις σε μελισσοκόμους αλλά και 200 ποιμενικοί σκύλοι σε κτηνοτρόφους.
Επιπλέον, για το δικαστήριο μέτρησε το γεγονός ότι ο σύζυγος της 85χρονης στην προανακριτική κατάθεση του ανέφερε πως η γυναίκα του αν και είχε αντιληφθεί την παρουσία αρκούδας κοντά στη στάνη των ζώων τους απομακρύνθηκε από την καλύβα τους. Επίσης επισημαίνεται ότι ουδέποτε ζήτησαν να πάρουν δωρεάν ποιμενικό σκύλο ενώ δεν υπήρχε κοντά χώρος αποθήκευσης απορριμμάτων η χωματερή για την οποία δεν είχαν φροντίσει οι αρμόδιες υπηρεσίες.