«Το να χτυπήσουν Πακιστανούς ήταν το χόμπι τους»

«Το να χτυπήσουν Πακιστανούς ήταν το χόμπι τους»

Τι είπε η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής

«Για να γίνει μια τέτοια δολοφονία σε βάρος Έλληνα έπρεπε κάποιος να δώσει εντολή. Ωστόσο όταν έγινε εγώ είχα ήδη φύγει από τη Χρυσή Αυγή… Προσωπικά δεν περίμενα η Χρυσή Αυγή να φτάσει σε φόνο και δη Έλληνα...».

Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε αναφερόμενη στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα η προστατευόμενη μάρτυρας με τον κωδικό Β, καταθέτοντας στην δίκη της Χρυσής Αυγής.

Με αλλοιωμένη φωνή και μέσω ηχητικού συστήματος τηλεδιάσκεψης, η μάρτυρας χαρακτήρισε τον Γιάννη Λαγό ως την «πλάτη» της Τοπικής Νίκαιας, γιατί «ήταν το καμάρι της Χρυσής Αυγής».

«Το να χτυπήσουν Πακιστανούς ήταν το χόμπι τους, δεν τους βλέπανε για ανθρώπους...Το ΟΚ το έδινε ο Μιχαλολιάκος, το έλεγε στο Λαγό, ο Λαγός στο Πατέλη και οι εντολές εκτελούνται», είπε η μάρτυρας δίνοντας το στίγμα της δομής της Οργάνωσης.

Η προστατευόμενη μάρτυρας, μιλώντας για όσα έζησε κατά τη διάρκεια της ένταξής της στην οργάνωση, επί ενάμιση χρόνο υποστήριξε πως είχαν βοήθεια από την αστυνομία. Όπως είπε, οι πορείες των χρυσαυγιτών είχαν πάντα τη συνοδεία αστυνομικών λόγω των καλών σχέσεων του Γ. Πατέλη με τον τότε διοικητή του ΑΤ Νίκαιας, ο οποίος, όποτε υπήρχε πρόβλημα, «καθάριζε».

Χρυσαυγίτης και ο ίδιος, όπως ανέφερε η γυναίκα, τους βοηθούσε αμέσως μόλις τον έπαιρναν τηλέφωνο. «Μάλιστα μια φορά που ο Πατέλης κατηγορήθηκε για τον ξυλοδαρμό μιας εγκύου το είπε σε εκείνον και ούτε δικογραφία έγινε ούτε τίποτα...», πρόσθεσε η προστατευόμενη μάρτυρας, η οποία κατέθεσε πως πήγε στην Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας, ανταποκρινόμενη σε κάλεσμα της Χρυσής Αυγής μέσω Facebook για συγκέντρωση στα γραφεία της στη Νίκαια γιατί θα πήγαιναν Πακιστανοί να τα σπάσουνε, κάτι βέβαια που ουδέποτε έγινε.

«Στα γραφεία πήγαινα δύο φορές την εβδομάδα και μας μίλαγε ο Πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης για την ιδεολογία της ΧΑ, που ήταν να καθαρίσει η χώρα μας από τους Πακιστανούς και όλους του ξένους... Μας έλεγαν για την Άρια φυλή, για τη ναζιστική ιδεολογία και ότι το ολοκαύτωμα των Εβραίων ποτέ δεν έγινε και είναι ψέμα... Μας έλεγαν ότι τους Πακιστανούς τους χτυπάμε...».

Η προστατευόμενη μάρτυρας κατέθεσε πως τόσο ο Γ. Πατέλης όσο και ο Γ. Λαγός τους καλούσαν να εκτελούν τις εντολές και να μη ρωτούν ενώ ιεραρχικά θα τους ενημέρωναν για κάθε περιστατικό γιατί «υπάρχει εντολή από πάνω».

Το καλοκαίρι του 2013 είχε αποφασίσει να φύγει όταν μέλος της οργάνωσης της περιέγραψε ένα φρικιαστικό περιστατικό, όπως διηγήθηκε: «Μας είπε ότι μια μέρα κατεβαίνανε με άλλο έναν (σ.σ. χρυσαυγίτη) από ένα βουνό και πέσανε πάνω σε δύο Πακιστανούς. Ο ένας κατάφερε τα φύγει ο άλλος έφαγε τόσο ξύλο που κλώτσαγαν το κεφάλι του λες και βαράγανε πέναλτι. Παίζει και να έχει πεθάνει».