Δύο εβδομάδες περισσότερο μάθημα και απολυτήριο λυκείου με εξετάσεις σε 4 μαθήματα

Δύο εβδομάδες περισσότερο μάθημα και απολυτήριο λυκείου με εξετάσεις σε 4 μαθήματα

Δραστικό ψαλίδι στις ενδοσχολικές εξετάσεις της Γ’ Λυκείου με μόλις τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα και δύο επιπλέον εβδομάδες σχολείο για τους μαθητές Λυκείου επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας.

Την ώρα που ο Κώστας Γαβρόγλου προαναγγέλλει από την επόμενη σχολική χρονιά σαρωτικές αλλαγές στο Λύκειο και νέο εισαγωγικό σύστημα, οι «εκπλήξεις» δεν έχουν σταματήσει για τους φετινούς μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Μπορεί το σχολικό κουδούνι να έχει χτυπήσει εδώ και δύο μήνες, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», η ηγεσία εξετάζει -με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής πολύ πιθανόν και από τη φετινή χρονιά- σχέδιο δραστικής μείωσης των απολυτήριων ενδοσχολικών εξετάσεων στη Γ’ Λυκείου και παράλληλης επιμήκυνσης του σχολικού έτους. Απορία βέβαια προκαλεί το γεγονός ότι η παραπάνω αλλαγή θα ισχύσει μόλις δύο χρόνια, καθώς, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει ο Κώστας Γαβρόγλου, από το 2019 θα εφαρμοστεί νέο πρόγραμμα στη Γ’ Λυκείου.

Τα μαθήματα που έχουν «προκριθεί» για τις απολυτήριες εξετάσεις είναι η Νεοελληνική Γλώσσα, τα Μαθηματικά, η Ιστορία και η Βιολογία. Οσο για τα υπόλοιπα, ανάμεσά τους διδακτικά αντικείμενα όπως τα Αρχαία, η Φυσική και η Χημεία (σ.σ.: αφορούν τους μαθητές ανά κατεύθυνση), θα εξετάζονται με γραπτή εξέταση μόνο κατά τη διάρκεια των δύο τετραμήνων.

Η τεράστια περικοπή των εξεταζόμενων μαθημάτων στις απολυτήριες εξετάσεις θα αυξήσει τις διδακτικές ώρες και θα παρατείνει τη σχολική χρονιά σε όλο το Λύκειο, καθώς πλέον υπολογίζεται να ολοκληρώνονται τα μαθήματα στα τέλη Μαΐου. Ενδεικτικά, πέρσι η λήξη της σχολικής χρονιάς έγινε στις 9 Μαΐου, ενώ φέτος, εφόσον ισχύσει αυτή η αλλαγή, θα μεταφερθεί στα τέλη του μήνα. Ο περιορισμός των απολυτήριων εξετάσεων, αν και θα εφαρμοστεί μόνο σε μία τάξη, θα προσθέσει δύο επιπλέον εβδομάδες διδακτικών ωρών και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Σύμφωνα με αυτόν το σχεδιασμό, η διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων θα παραμείνει στο ίδιο χρονοδιάγραμμα με πέρσι, δηλαδή στις αρχές Ιουνίου.

Η πρόταση του ΙΕΠ

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) έχει εισηγηθεί στο υπουργείο Παιδείας την πρόταση περικοπής των ενδοσχολικών εξετάσεων στη Γ’ Λυκείου, με την πολιτική ηγεσία να μην έχει λάβει ακόμα τελική απόφαση. Πριν από δύο χρόνια, επί υπουργίας Νίκου Φίλη, είχε προχωρήσει η μείωση των εξετάσεων σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο. Η μοναδική διαφορά έγκειται στο ότι στο Λύκειο προκρίθηκε το μάθημα της Βιολογίας ως τέταρτο εξεταζόμενο μάθημα και όχι η Φυσική όπως έγινε στο Γυμνάσιο.

Αναλυτικά, βάσει της πρότασης, τα μαθήματα στη Γ’ Λυκείου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (σ.σ.: θα συνεξετάζονται), Μαθηματικά, Ιστορία και Βιολογία θα εξετάζονται στις απολυτήριες εξετάσεις. Στα συγκεκριμένα μαθήματα προβλέπεται υποχρεωτικό διαγώνισμα στο πρώτο τετράμηνο και ο απολυτήριος βαθμός θα προκύπτει από τις βαθμολογίες των δύο εξαμήνων αλλά και από το βαθμό στις ενδοσχολικές εξετάσεις.

2. Για τα υπόλοιπα μαθήματα (σ.σ.: εξαιρουμένης της Φυσικής Αγωγής, η οποία δεν εξετάζεται), προβλέπεται εξέταση με ωριαίο διαγώνισμα στο πρώτο και στο δεύτερο τετράμηνο, με το βαθμό του απολυτηρίου να υπολογίζεται βάσει της επίδοσης των μαθητών στα δύο τετράμηνα. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία υπάγονται και τα μαθήματα της κατεύθυνσης (ομάδας προσανατολισμού) όπως τα Αρχαία, η Φυσική, η Χημεία, τα οποία μέχρι πρότινος εξετάζονταν στις ενδοσχολικές εξετάσεις, ασχέτως με την εξέτασή τους σε πανελλαδικό επίπεδο.

Επέκταση
Δύο επιπλέον εβδομάδες παρατείνεται το σχολείο για τους μαθητές του Λυκείου, καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η περικοπή των μαθημάτων συνδέεται άμεσα με την αύξηση του διδακτικού ωραρίου. Η περσινή απόφαση για μετάθεση των πανελλαδικών εξετάσεων μετά τις ενδοσχολικές πίεσε χρονικά το υπουργείο Παιδείας, το οποίο, παρά την αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής, θα έπρεπε να παραμείνει στα ίδια χρονοδιαγράμματα για την ανακοίνωση των βαθμών και των βάσεων.

Πέρσι, η λήξη της σχολικής χρονιάς στο Λύκειο έγινε στις αρχές Μαΐου για να ολοκληρωθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις και οι Πανελλαδικές μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Φέτος, στην περίπτωση που προχωρήσει το σενάριο με το δραστικό ψαλίδι στις πανελλαδικές εξετάσεις, τα Λύκεια θα κλείσουν στο τέλος του μήνα.