Η εταιρεία ανακοίνωσε λουκέτο αφήνοντας 30.000 γονείς στον αέρα
Αντιμέτωποι με βαρύτατα αδικήματα είναι συνολικά 19 άτομα, υπεύθυνοι της εταιρείας «Ιατρική Τεχνολογική Ελληνική Τράπεζα Βλαστοκυττάρων Α.Ε.», με διακριτικό τίτλο «Stem – Health Hellas», αλλά και νόμιμοι εκπρόσωποι του ομίλου Υγεία, με αφορμή την υπόθεση της φύλαξης βλαστοκυττάρων νεογέννητων παιδιών.
Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε με αφορμή το ηχηρό λουκέτο της εταιρείας που λειτουργούσε ως «τράπεζα βλαστοκυττάρων» η οποία άφησε στον αέρα περίπου 30.000 γονείς που είχαν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξασφαλίσουν τα παιδιά τους από τυχόν μελλοντικές ασθένειες.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη, κατά περίπτωση, για απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία και άμεση συνέργεια στην απάτη, σε βαθμό κακουργήματος.
Ημερομηνία ορόσημο στην υπόθεση φέρεται να είναι το 2013 όταν ο όμιλος Υγεία μεταβίβασε την «Stem – Health Hellas» αντί ενός ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της εταιρείας καταθέτοντας στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας , με την ιδιότητα του υπόπτου, εμφανίζεται να ισχυρίστηκε πως ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη για τις εξελίξεις κάνοντας λόγο για εικονική μεταβίβαση.
Σύμφωνα με την κατηγορία, η απάτη συνίσταται στην παραπλάνηση των γονέων, πελατών της εταιρείας, ότι μπορούν να έχουν στη διάθεση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα τα βλαστοκύτταρα χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει για αυτό καμία τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη αλλά και στο ότι η συγκεκριμένη «τράπεζας» δεν είχε άδεια λειτουργείας από το υπουργείο Υγείας.
Άλλωστε, στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας έχει μπει το σύνολο των ιδιωτικών εταιριών βλαστοκυττάρων και οι άδειες λειτουργίες που ενδεχομένως έχουν στη διάθεση τους.
Είναι ενδεικτικό πως, ήδη, η Εισαγγελία ερευνά πιθανές ποινικές ευθύνες υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) για παράβαση καθήκοντος, σε βαθμό πλημμελήματος, διότι δεν άσκησαν τον εποπτικό ρόλο με τον οποίο ήταν επιφορτισμένοι.