Αρχαιολογικός χώρος 300 στρέμματα στο Ελληνικό, αποφάσισε το ΚΑΣ

Αρχαιολογικός χώρος 300 στρέμματα στο Ελληνικό, αποφάσισε το ΚΑΣ

Άγνωστο αν η απόφαση ικανοποιεί το επενδυτικό σχέδιο για την ανάπλαση του παλαιού αεροδρομίου

Μετά από συνεδρίαση περίπου εννέα ωρών, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προχώρησε, με 15 ψήφους υπέρ και μία κατά, στην οριοθέτηση ως αρχαιολογικού χώρου έκτασης 300 στρεμμάτων, σύμφωνα με το capital.gr.

Ακόμη όμως, δεν έχουν γίνει γνωστά τα ακριβή σημεία που αντιστοιχούν στην έκταση των 300 στρεμμάτων, ενώ δεν είναι γνωστό, εάν η απόφαση του ΚΑΣ ικανοποιεί το επενδυτικό σχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδε νωρίτερα η ίδια ιστοσελίδα, η πρόεδρος του ΚΑΣ Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη εισηγήθηκε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου πολύ μικρότερου τμήματος, σε σχέση με το αρχικά αναμενόμενο. Συγκεκριμένα, εισηγήθηκε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου δύο σημείων, δηλαδή στις γραμμές του ΤΡΑΜ και στο αμαξοστάσιο, όπου θεωρεί ότι υφίσταται αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ενώ, κατά το παρελθόν πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές.

Στην υπόλοιπη περιοχή, σύμφωνα με την εισήγηση, θα εφαρμοστεί το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το Υπουργείο Πολιτισμού με τους επενδυτές και την Ελληνικό Α.Ε.

Νωρίτερα, σήμερα, φέρεται να υπήρξαν εισηγήσεις για την κήρυξη είτε του 1/3 της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου είτε για την οριοθέτηση τμήματος έως 700 στρεμμάτων.