Τι αναφέρει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας θα καθίσουν 18 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, έργο που είχε ανατεθεί στην αμερικάνικη κοινοπραξία SAIC με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens .
Με βούλευμά του (1732/2017) το Συμβούλιο Εφετών, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, παραπέμπει σε δίκη πρώην στελέχη της μητρικής και της θυγατρικής εταιρείας, μεταξύ των οποίων ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, τα οποία φέρονται να «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I».
Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αποδίδει, στο βούλευμα του, πρωταγωνιστικό ρόλο στον Μιχάλη Χριστοφοράκο στην υπόθεση που αποτελεί «παρακλάδι» αυτής με τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας. Ο άλλοτε πανίσχυρος άνδρας της Siemens θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις, μεταξύ άλλων, για τις κατηγορίες της ενεργητικής δωροδοκίας, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση.
Μαζί του παραπέμπονται οι Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek, για ενεργητική δωροδοκία από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού δημοσίου υπό ιδιαίτερες επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος-ζημία άνω των 150.000 ευρώ. Στο εδώλιο θα καθίσουν, επίσης, οι Γεώργιος Καραμάνης, Εμμανουήλ Βαρδάκης, Ελευθέριος Λώλος, Γεράσιμος Βασιλάτος, Παναγιώτης Αναστόπουλος, Ιωάννης Πετρόπουλος και Παναγιωτης Μέρτης για παθητική δωροδοκία από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις. Μαζί τους θα δικαστούν οι Γ. Καλδής, Αλ. Λέτσας, Σάββας Γιαννακάκης, Αθ, Ράμμος και Βασίλειος Τυρογαλάς, για άμεση συνέργεια από κοινού σε ενεργητική δωροδοκία και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις.
Επιπλέον, οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Διονύσης Δενδρινός, Gr. Clark, Γ. Καραμάνης, Εμμ. Βαρδάκης, Ιω. Πετρόπουλος, Γερ. Βασιλάτος, Παν. Αναστόπουλος, Russ Maghew, Ελ. Λώλος και Παν. Μέρτης κατηγορούνται για ηθική αυτουργία από κοινού, κατά συρροή και μη σε απιστία στην υπηρεσία κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος- ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ.
Οι Ελ. Λώλος , Γερ. Βασιλάτος, Παν. Αναστόπουλος, Ιωα. Πετρόπουλος και Παν. Μέρτης αντιμετωπίζουν την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε απιστία στην υπηρεσία κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις. Οι ίδιοι κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη και για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση με σκοπό οφέλους-βλάβης κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος-ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ.
Επιπλέον, οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Διονύσης Δενδρινός, R. Maghew και Gr. Clark παραπέμπονται σε δίκη για ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε ψευδή βεβαίωση από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση με σκοπό οφέλους-βλάβης κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος ζημία άνω των 120.000 ευρώ και 150.000 ευρώ.
Τα δύο πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek θα καθίσουν στο εδώλιο και για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας κατά συρροή σε ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε απιστία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου αλλά και για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας κατά συρροή σε ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό οφέλους-βλάβης κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις άνω των 120.000 και 150.000 ευρώ.
Επίσης, οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, από κοινού, κατ΄ εξακολούθηση και κατ΄ επάγγελμα ενώ οι Γ. Καλδής, Αθ. Λέτσας, Σ. Γιαννακάκης, Αθ. Ράμμος και Βασ. Τυρογαλάς για άμεση συνέργεια από κοινού σε νομιμοποίηση εσόδων από κοινού, κατ΄επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος για το επίμαχο σύστημα ασφαλείας ανήλθε στα 259.032.250 ευρώ για το ελληνικό κράτος και ουσιαστικά ουδέποτε να λειτουργήσει.