ΗΠΑ και Μόσχα ερίζουν για την έκδοσή του
Ο 38χρονος Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ πιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Χαλκιδική, όπου παραθέριζε με την οικογένειά του σε ακριβό ξενοδοχείο. Η συλληψή του έφερε στην επιφάνεια έναν νέο τρόπο ξεπλύματος μαύρου χρήματος, με την χρήση του bitcoin.
Ο «Διεθνώς Διωκόμενος “εγκέφαλος” εγκληματικής οργάνωσης» όπως τον ονόμαζε η σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας είχε σε βάρος του εκκρεμή εντάλματα σύλληψης από τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ για αδικήματα σχετικά με ξέπλυμα χρήματος. Η συγκεκριμένη εγκληματική του οργάνωση νομιμοποιούσε έσοδα προερχόμενα από παράνομες δραστηριότητες και από το 2011 έως σήμερα νομιμοποίησε τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων. Αλλά όπως σημειώνει και σε σχετικό σημερινό του «Το Πρώτο Θέμα» και η Μόσχα έχει αποστείλλει σχετικό αίτημα έκδοσής του, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τις Ελληνικές αρχές.
Στο χορό έχουν μπει και τα διεθνή δίκτυα, με το Reuters, BBC και Economist μεταξύ άλλων να χαρακτηρίζουν την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ από την Ελλάδα ένα ξεκάθαρο power game ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία. Ο ίδιος αντιδρώντας σε πληροφορίες που ήθελαν το FBI να έχει δώσει κρίσιμες πληροφορίες στις Ελληνικές αρχές, αναρωτήθηκε γιατί οι αμερικανοί δεν τον είχαν ζητήσει από τη Ρωσία και τον ζητούν τώρα από την Ελλάδα - αν είχαν ήδη τις επίμαχες πληροφορίες.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν ήδη πρόστιμο 12 εκατομμυρίων δολαρίων στον Βίνικ, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι και 20 χρόνια, τα οποία μπορούν να φτάσουν, σύμφωνα με άλλες νομικές εκτιμήσεις, ακόμη και τα 50 χρόνια. Οι Ρώσοι από την άλλη θέλουν να τον δικάσουν για απάτη ύψους 667.250 ρουβλίων, δηλαδή περίπου 10.000 ευρώ. Το αμελητέο, σε σχέση με την μεγάλη απάτη μέσω bitcoin ποσό, εγείρει κάποιες αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις της ρωσικής πλευράς σε σχέση με τον Βίνικ, καθώς ενδεχομένως θα μπορούσε να είναι και ένα νομικό τέχνασμα, ώστε να πάρει τον διαβόητο 38χρονο από τα χέρια των ΗΠΑ και να τον φέρει στη Ρωσία.