Η νόσος βρίσκεται σε επιδημική έξαρση στην Ελλάδα
Συστάσεις εξέδωσε η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία με αφορμή την επιδημική έξαρση της ιλαράς, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, σε παιδιά και ενήλικες, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας. Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστά τον άμεσο εμβολιασμό των ανεμβολίαστων ατόμων, που δεν έχουν νοσήσει, στο παρελθόν, εκτός των εγκύων και ανοσοκατασταλμένων.
Κεντρικό σημείο της πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός. Με τη νόσο να βρίσκεται σε επιδημική έξαρση στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, και τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 160 και να αναμένεται περαιτέρω αύξησή τους, οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος.
Η οδηγία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ορίζει ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό ιλαράς πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά ώστε να θεωρηθούν θωρακισμένοι έναντι της νόσου.
Το κατάλληλο σκεύασμα είναι το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) είτε με μορφή τριδύναμου (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας) ή τετραδύναμου εμβολίου (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας-ανεμευλογιάς). Το εμβόλιο που κυκλοφορεί περιέχει ζώντα εξασθενημένο ιό ιλαράς που έχει καλλιεργηθεί σε κύτταρα εμβρύου όρνιθας. Στη χώρα μας κυκλοφορούν εμβόλια που περιέχουν τα στελέχη Edmonston (M-M-R VAX PRO) και Schwartz (PRIORIX και PRIORIX-TETRA).
Στην πλειονότητά τους, οι ασθενείς με ιλαρά από την πρόσφατη επιδημία στη χώρα είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας, και κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά (σχεδόν το 75% των περιστατικών αφορά σε αυτό τον πληθυσμό), αλλά και ενήλικες 25 έως 44 ετών από τον γενικό πληθυσμό, μεταξύ των οποίων γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.