Παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για την ρύπανση ζητούν οι αρχές της Αττικής
Μέσα σε 20 έως 30 μέρες, η εικόνα των παραθαλάσσιων περιοχών και ακτών που έχουν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ, θα έχει αλλάξει, δεσμεύτηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.
«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά καλή εξέλιξη. Μέρα με τη μέρα έχουμε βελτίωση και αυτή τη στιγμή γίνεται μία γιγαντιαία προσπάθεια με στόχο να περιοριστούν οι επιπτώσεις που δημιουργήθηκαν από αυτό το περίφημο ναυάγιο», τόνισε το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο κ. Κουρουμπλής.
Στις επιχειρήσεις καθαρισμού και αποκατάστασης των υδάτων συμμετέχει τόσο το λιμενικό όσο και ιδιώτες.
Σχετικά με την ανταπόκριση των αρχών στο θέμα, ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι από τις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής που έγινε η βύθιση του πλοίου, έφθασαν άμεσα τα πλοία του λιμενικού με στόχο να διασώσουν τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα σε αυτό, ενώ στις 5.30 κατέφθασε το πρώτο αντιρρυπαντικό πλοίο του λιμενικού και στις 6:14 υπάρχει e-mail όπου ανατίθεται η ευθύνη σε ιδιωτική εταιρεία απορρύπανσης. Στις 9.30 έχουν μπει τα πλωτά φράγματα και στις 10 το πρωί έχει ξεκινήσει η στεγανοποίηση του ναυαγίου.
Ο κ. Κουρουμπλής, για το θέμα της βύθισης, είπε ότι στόχος είναι να απαντληθεί το πετρέλαιο από το βυθισμένο σκάφος, να καθαριστεί η θάλασσα από τα πετρελαιοειδή να μαζευτεί η πίσσα απ’ τις ακτές και να καθαριστούν με ατμούς τα βράχια.
«Σε 25 με 30 ημέρες υπολογίζουμε ότι θα έχει αλλάξει η εικόνα των περιοχών που έχουν πληγεί και τότε θα μπορέσουμε να δούμε και τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΕΛΚΕΘΕ» διευκρίνισε ο κ. Κουρουμπλής.
Από την πλευρά του, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε σε σχέση με την εξέλιξη των αντιρρυπαντικών προσπαθειών για τον περιορισμό των συνεπειών της πετρελαιοκηλίδας, πως «δεν θα υπάρχουν αναντίστρεπτες επιπτώσεις στο περιβάλλον». Ο κ. Φάμελλος επεσήμανε ότι από την πρώτη ημέρα του ναυαγίου δόθηκε εντολή να βρίσκονται επί τόπου οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, οι οποίοι κάνουν καθημερινά αποτίμηση των ζημιών.
Όπως ξεκαθάρισε, «δεν υπάρχουν διαρροές από την περιοχή του ναυαγίου ήδη από τα ξημερώματα της Τρίτης», προσθέτοντας ότι «το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Ναυτιλίας, είναι απολύτως εφικτό».
Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός, δήλωσε ότι στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, φέτος ολοκληρώνεται το σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων, ενώ στο χθεσινό ταξίδι του στο Ισραήλ, συζήτησε σχετικά με τον ομόλογό του, προκειμένου «να αναβαθμίσουμε και τα τεχνικά και τα επιχειρησιακά εργαλεία που έχουμε και για τη θάλασσα». Σημείωσε μάλιστα, ότι για το περιστατικό ενημερώθηκε και το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τη Σύμβαση της Βαρκελώνης. «Κάνουμε προετοιμασία για αναβάθμιση ικανοτήτων και επιχειρησιακών εργαλείων, καθώς η χώρα παίζει έναν ευρύτερο ρόλο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι αυτή «δεν θα έπρεπε να την κάνουμε με υποκειμενικούς όρους, αλλά με επιστημονικούς όρους»: «Δεν θα τη χαρακτήριζα καταστροφή» δήλωσε ο κ. Φάμελλος. «Έχουμε ένα σημαντικό περιβαλλοντικό ατύχημα, το οποίο αντιμετωπίζεται» συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως πλήρης αποτύπωση των προσπαθειών απορρύπανσης καθώς επίσης και των επιπτώσεων θα υπάρξει την ερχόμενη εβδομάδα.
Η Περιφέρεια Αττικής ζητά την πλήρη διαλεύκανση και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για την ρύπανση στο Σαρωνικό
Την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών και την παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων με παράλληλη λήψη ουσιαστικών μέτρων για να αποτραπεί ανάλογη καταστροφική, ζητά η Περιφέρεια Αττικής με αφορμή τη ρύπανση των ακτών του Σαρωνικού από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ.
Η Περιφέρεια ζητά επανασχεδιασμό των σχεδίων πρόληψης, διαχείρισης και αποκατάστασης ανάλογων περιβαλλοντικών ατυχημάτων. Προτείνει τη εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδιασμόυ, για να καθοριστούν «λιμένες καταφυγής», όπου θα παραμένουν με ασφάλεια πλοία, επικίνδυνα για την πρόκληση ανάλογων σοβαρών ατυχημάτων.
Η Διεύθυνση Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής ενημέρωσε τους επαγγελματικούς αλιευτικούς συλλόγους της περιοχής. Από το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΚΕΘΕ) ζητήθηκε εντατικοποίηση των ελέγχων και ενημέρωση για τυχόν ενέργειες (αποτελέσματα μετρήσεων κ.λπ.) που πρόκειται να κάνει βάσει του «Εθνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης από πετρέλαιο και άλλες επιβλαβείς ουσίες».
Τέλος, έγινε ενημέρωση για εντατικοποίηση ελέγχων στα αλιεύματα και στα σημεία διακίνησης στους δήμους ώστε να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες κολύμβησης.
Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία
«Πρέπει να σας πω, ότι για άλλη μία φορά πιάνω τον αρχηγό της ΝΔ αδιάβαστο. Τον περιβαλλοντολόγο κ. Μητσοτάκη. Είπε ο κ.Μητσοτάκης ότι υπήρξε καθυστέρηση. Το εννοεί;» είπε ο κ. Κουρουμπλής, στρέφοντας τα πυρά του κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ο κ.Μητσοτάκης βιάστηκε για άλλη μία φορά. Τον καλώ μαζί με τους τομεάρχες των άλλων κομμάτων, να έρθουν την άλλη εβδομάδα στον Πειραιά να πάμε μια βόλτα σε όλα τα σημεία που έχουν πληγεί από τη ρύπανση για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τη γιγαντιαία προσπάθεια που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα» συμπλήρωσε ο κ. Κουρουμπλής.
Για την παραίτηση Κουρουμπλή
Ο υπουργός, αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε περί διάθεσης της παραίτησής του στον πρωθυπουργό, τόνισε το εξής: «Είπα το πρωί, το εννοώ και το πιστεύω, ότι οι παραιτήσεις όλων των υπουργών είναι πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού, γιατί ο πρωθυπουργός μας κρίνει καθημερινά και για μένα προσωπικά είναι μία στάση που ξεκινάει από τα παιδικά μου χρόνια όταν συνέβη η ανατροπή της κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου το 1965, όπου ο τότε βασιλιάς δεν επέτρεπε στον πρωθυπουργό να ορίσει τους υπουργούς που ήθελε. Λέω λοιπόν ότι είναι πάντα το δικαίωμα στον πρωθυπουργό να κάνει τις δικές του επιλογές. Αυτό το νόημα είχε η πρωινή μου δήλωση και έγινε μια παρεξήγηση από στενό μου συνεργάτη και συνάδελφό σας, που είπε για «λογοπαίγνιο». Δεν είναι καθόλου λογοπαίγνιο, το πιστεύω - και γι’ αυτό θεωρώ πάντα, πως όλοι μας ως υπουργοί, αυτή τη δέσμευση έχουμε προς στον πρωθυπουργό».