Έναρξη κινητοποιήσεων σε ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία

Την τελευταία προειδοποίηση προς το υπουργείο Yγείας απηύθυναν σήμερα οι εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Νοσοκομείων, Κλινικών και Διαγνωστικών Κέντρων. Οι εργαζόμενοι προανήγγειλαν ότι θα σταματήσουν να νοσηλεύουν ασφαλισμένους με πίστωση από τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου σε περίπτωση που δεν εξοφληθούν οι οφειλές του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για τον Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο του 2012.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πρακτικά ότι σε περίπτωση που ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών κάνει πράξη την προειδοποίησή του, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν από τη Δευτέρα το 100% της αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών, βάσει του κρατικού τιμολογίου και στη συνέχεια θα κληθούν να διεκδικήσουν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι κινητοποιήσεις θα είναι πενθήμερης διάρκειας, δηλαδή η πρώτη θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ενώ η συνέχειά τους θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών Ανδρέα Καρταπάνη.

Επίσης, οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα Υγείας προχωρούν σε αγωγές για να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα των ταμείων ύψους 780 εκατ. ευρώ, για την περίοδο 2007- 2011 και όπως εξήγησε ο κ. Καρταπάνης, οι αγωγές θα υποβληθούν μέσα στον Οκτώβριο, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος παραγραφής των χρεών.

Σύμφωνα με τον κ. Καρταπάνη, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους της ιδιωτικής Υγείας έως τον Δεκέμβριο του 2011 αγγίζουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ, πρόκειται δηλαδή για οφειλές 36 μηνών.