Ξεκινούν οι διαδικασίες της «επόμενης μέρας» με χαρτογράφηση των ζημιών για να προχωρήσει η χρηματική στήριξη αλλά και τα έργα αποκατάστασης
Σε λειτουργία έχουν τεθεί εδώ και λίγες ώρες όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα και διαδικασίες της «επόμενης μέρας» μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική (Κάλαμος, Πολυδένδρι, Βαρνάβας) αλλά και τη Ζάκυνθο.
Με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αποκατάστασης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας, απέστειλε το μεσημέρι αίτημα στην ΕΕ για ενεργοποίηση του δορυφορικού συστήματος «Κοπέρνικος» (διαβάστε παρακάτω για το σύστημα «Κοπέρνικος») προκειμένου να χαρτογραφηθούν άμεσα και να αποτυπωθούν δορυφορικά οι πληγείσες περιοχές των Δήμων Ωρωπού- Μαρκοπούλου και Ζακύνθου και να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες μετά τις πυρκαγιές.
Μετά τη χαρτογράφηση όλων των περιοχών που έχουν πληγεί, θα προχωρήσει βάσει των στοιχείων που θα δοθούν από το σύστημα, και η διαδικασία αποζημιώσεων.
Η ΓΓΠΠ, που έχει τον συντονισμό αυτής της διαδικασίας, θα ενημερώσει τα υπουργεία και οι φορείς, όπως ο ΕΛΓΑ, η Δασική Υπηρεσία, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, κλπ, οι οποίοι θα φροντίσουν για αγροτικές αποζημιώσεις, κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων, αντιπλημμυρικά έργα και έργα για κατολισθήσεις, καθώς και παρεμβάσεις μέσα σε ρεματιές, καθώς και ό, τι άλλο απαιτείται για την αντιμετώπιση κινδύνων που προκύπτουν μετά από πυρκαγιές.
Το είναι το σύστημα «Κοπέρνικος»
Πρόκειται για ένα δορυφορικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ενεργοποιείται από την ΓΓΠΠ, με σχετικό αίτημα προς τις Βρυξέλλες.
Αφού διασφαλιστεί ότι μια πυρκαγιά δεν μπορεί να επεκταθεί, ξεκινά η καταγραφή των ζημιών και ο υπολογισμός της καμένης έκτασης. Το δορυφορικό σύστημα απεικονίζει δορυφορικά και με ακρίβεια τις καμένες εκτάσεις.
Το σύστημα «Κοπέρνικος» διατίθεται δωρεάν από την ΕΕ και χρησιμοποιήθηκε από την Ελλάδα, πέρυσι και πρόπερσι, στην Θάσο, τη Χίο και σε άλλες περιοχές που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιές.
Τα αποτελέσματα, ανάλογα με την στιγμή που περνούν οι δορυφόροι, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με το σύστημα, πάνω από τη χώρα μας, μπορεί να είναι διαθέσιμα ακόμα και μέσα σε ένα 24ωρο.
Αναφερόμενος στο σύστημα «Κοπέρνικος» και την μεγάλη χρησιμότητά του, ο διευθυντής Σχεδιασμού και Αποκατάστασης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, Φοίβος Θεοδώρου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Πρόκειται για ένα εργαλείο, το οποίο αποδίδει χαρτογραφικά προϊόντα, από ανάλυση των δορυφορικών εικόνων, στα οποία αποτυπώνονται οι πληγείσες εκτάσεις. Τα δεδομένα αυτά τα διαθέτουμε στην συνέχεια στους εμπλεκόμενους φορείς, που έχουν αρμοδιότητα στο έργο της αποκατάστασης και καταγραφής των ζημιών, καθώς και στον προγραμματισμό έργων και δράσεων που συνδέονται με νέους πιθανούς κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν λόγω της πυρκαγιάς».