Νέα αναβολή στο ΣτΕ για την προστασία του Κόλπου Κυπαρισσίας

Νέα αναβολή στο ΣτΕ για την προστασία του Κόλπου Κυπαρισσίας

Αιτία της αναβολής η έλλειψη της σχετικής περιβαλλοντικής μελέτης και εκτίμησης

Αναβλήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η επεξεργασία Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό του Κυπαρισσιακού Κόλπου, όπου αφήνει τα αυγά της η χελώνα καρέτα-καρέτα και διαβιούν σπάνια πουλιά, και της ευρύτερης περιοχής του ως περιοχής προστασίας της φύσης, λόγω έλλειψης της σχετικής περιβαλλοντικής μελέτης και εκτίμησης.

Πρόκειται για το νότιο τμήμα του Κυπαρισσιακού κόλπου, όπου εκτιμάται ότι η χελώνα καρέτα-καρέτα εμφανίζει την εντονότερη αναπαραγωγική της δραστηριότητα, σε ποσοστό 82%. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο Natura 2000.

Το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, που αφορούσε στη νομιμότητα χαρακτηρισμού του Περιφερειακού Πάρκου Κόλπου Κυπαρισσίας και των γύρω περιοχών και καθόριζε τους όρους και περιορισμούς δόμησης στην περιοχή, εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια, καθώς είχε κατατεθεί το 2015 στο Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία, όμως με γνωμοδότησή του το ΣτΕ το απέρριψε, κρίνοντας ότι το εν λόγω πάρκο έχει τις νομοθετικές προϋποθέσεις να ονομασθεί Εθνικό Πάρκο, και όχι Περιφερειακό, όπως το χαρακτηρίζει το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, ένας χαρακτηρισμός που κρίθηκε ότι δεν είναι νόμιμος.

Το ΣτΕ είχε επίσης ζητήσει να γίνουν ορισμένες ουσιαστικές τροποποιήσεις στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και να κατατεθεί εκ νέου προς επεξεργασία.

Η δεύτερη αυτή προσπάθεια επεξεργασίας ξεκίνησε σήμερα, με τους συμβούλους της Επικρατείας να αναβάλουν όμως την εξέταση της νομιμότητας των χρήσεων, των όρων δόμησης κλπ. της επίμαχης ζώνης, καθώς δεν έχει τηρηθεί προηγουμένως η διαδικασία της στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την κοινοτική αλλά και την ελληνική νομοθεσία, η υποχρέωση διενέργειας περιβαλλοντικής εκτίμησης είναι αναγκαία για την περίπτωση που υπάρξουν επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω των πολεοδομικών ή των χωροταξικών σχεδιασμών.

Ως εκ τούτου, αναβλήθηκε η επεξεργασία του διατάγματος, προκειμένου να γίνει έρευνα από το υπουργείο και να συνταχθεί η απαραίτητη στρατηγική μελέτη, με τους ανώτατους δικαστές να υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για σειρά περιβαλλοντικών λαθών στην περιοχή, όπως η λειτουργία μπαρ, η ανέγερση οικιών κλπ.